Du visar för närvarande Det här med hår!

Det här med hår!

Hår!

Tvätta håret med tvål, kan man det? Låter ju knas! Men vi tar det från början.
Ett ”vanligt” schampo (ja, det finns undantag), tvättar bort det naturliga fettet i håret, håret blir så rent så det gnekar, och sen måste man använda balsam för att ens kunna dra hårborsten igenom det. Känns det igen?

Hårbotten (ja, all hud) producerar ett fett som heter Sebum, och ett schampo tar bort allt Sebum vid hårtvätt, vilket innebär att hårbotten anpassar sig till det och ställer om sebumproduktionen. När man i stället börjar tvätta håret med en tvål avsedd för hårtvätt (mer om det lite längre ner) blir ofta hårbotten helt ställd från början. Det kan ta veckor, till och med månader innan hårbotten är med i matchen igen. Håret kan kännas fett ena veckan, för att nästa vecka kännas torrt. Hårbotten försöker lära sig hur den ska bete sig, och producerar mycket sebum ena veckan, och lite i nästa. Det kan klia i hårbotten och håret kan vara trassligt och kännas skört.

Skillnaden på ett vanligt schampo och en schampotvål är att en schampotvål inte bara rengör, utan även tillför någonting i hårtvätten. En schampotvål är gjord på naturliga oljor – oljor som är bra för håret – t.ex. den så vanliga svenska rapsoljan har en lätt molekylärstruktur som gör att den tränger in i håret, och har i studier visat sig vara bra mot håravfall – det är rätt coolt för att vara en ”vanlig” matolja.

Men vad är skillnaden på tvål och schampotvål då? Jo, dels så är en schampotvål mindre fet än en tvål, för den där sköna feta tvålen man har i duschen skulle göra håret ganska tungt och fett. Men en schampotvål är ändå lite fet, så att håret inte bara blir rent, utan även får lite fett. Och dels så innehåller en schampotvål en lite annan sammansättning av oljor än en tvål, t.ex. så är olivoljan lite för tung i sin molekylärstruktur och tränger inte in i håret som rapsoljan, så den är inte så vanlig i schampotvål.

Olja som tränger in i håret alltså. Men vad har vanligt schampo som tränger in i håret då? Inget, för det gör det inte. Och det är den stora skillnaden på tvål och schampo. Vi tar det från början 🙂

Från början, då blir det kemi – pH-värde (balansen mellan vätejoner och hydroxidjoner. Fler vätejoner = desto surare värde, fler hydroxidjoner = desto mer basiskt). Rent vatten är pH 7 – alltså neutralt. Allt under 7 (1-6) är surt, t.ex. så är kaffe en femma och vinäger en tvåa. Allt över 7 (8-14) är basiskt, t.ex. havsvatten är en åtta och ammoniak ligger runt elva.
Hår (och hud/hårbotten) har ett pH-värde som ligger runt 4,5-5 – alltså surt. Så ja, även vanligt vatten kan göra ditt hår torrt, frissigt och skört – bummer!

Tvål har ett pH-värde mellan 8-10, det är basiskt – såklart, för tvål är natriumsalt (salt = hydroxid = basiskt). Det innebär att när man tvättar håret med tvål, så reagerar håret med att öppna upp sina fjäll, så att de fina oljorna tränger in i hårstrået och gör nytta.

Ett schampo då – ja, det finns ju schampo och schampo. Ett billigt schampo i mataffären är basiskt, vilket innebär att hårstrået öppnar upp sig, får i sig kemikalier och blir gnekande rent. Sen tar man ett billigt balsam som lägger på en hinna av silikon eller mineraloljor som gör håret glansigt och slätt, men som torkar ut och bryter ner håret i längden (och då behöver man mer silikon osv.). Dyra schampon är oftast bättre på så sätt att de är sura, de öppnar alltså inte upp hårstrået så kemikalierna kan tränga in och förstöra lika mycket, men de innehåller ändå ofta kemikalier som inte är bra för hår och hårbotten.

Så det kan vara värt omställningstiden om man vill tvätta håret med en naturlig tvål i stället för kemikalierna som är i schampo. Man får vara inställd på att det kan ta ganska lång tid för håret och hårbotten att anpassa sig till förändringen. Man får ha tålamod (tvålamod :)) helt enkelt.
Har man lätt för att få frissigt hår, eller om man har skadat hår, så kan man avsluta hårtvätten med en surskölj (se nedan), då tvingar syran i vinägern håret att stänga sig om det inte klarar av det själv längre. Äppelcidervinäger kan också neutralisera hårbotten om man har problem med kli och mjäll. Men tänk på att skölja ur vinägern ur håret, då det inte är bra med en syra som ligger kvar på huden. Och nej, du bör inte blanda den med kallt vatten, ljummet är bättre.

Men färgat hår då?

Att färga håret – själv eller hos en hårfrisör är väldigt vanligt. Tyvärr även ganska långt ner i åldrarna, och det är inte bra, för hårfärg innehåller ganska mycket skit – cancerogena ämnen, aminer, lösningsmedel, parabener, natriumsulfit och oxidationsmedel bland annat – dessa går rakt in i huden i hårbotten och lagras i kroppen.
Det finns snällare hårfärger, de är oftast baserade på örter och henna. Nackdelen är ju då att de inte sitter lika länge, såklart för att de inte innehåller kemikalier som får dem att sitta länge eller tränger in i hårstrået på samma sätt (mer om det nedan).

OBS, varning! Nu kommer ännu mer kemi!

Vad händer när man färgar håret? Jo, för att öppna upp hårstrået så det tar emot färgen, så använder man ammoniak – nej såklart står det ”utan ammoniak” på hårfärg numer, eftersom ammoniak är ju farligt. Men i stället används en amin – i det här fallet en ammoniakamin, som inte ÄR ammoniak i en ren kemiskt mening, utan man har ersatt ammoniakens väteatomer med en organisk grupp kolväten (förlåt, nu somnade ni visst :)). Men sak samma – tomato potato!

Ammoniak (eller aminer), är hydroxider – alltså basiska. Håret är surt, alltså behövs det någonting basiskt för att få fjällen i hårstrået att öppna upp sig och ta emot färgpigmenten i hårfärg. Man ändrar hårets pH-värde när man färgar det, men eftersom man inte vill ha ett hårstrå som är öppet, så måste man ändra tillbaka pH-värdet efter färgningen, för att hårstrået ska sluta sig kring färgen. Det gör man genom att använda speciella schampon (eller den där lilla flaskan inpackning man får med när man köper hemmafärg) som är sura.

Att tvätta färgat hår

Det man gör när man tvättar sitt färgade hår med ett vanligt (basiskt) schampo är att man riskerar att tvätta ur all hårfärg ur håret, och det är ju synd. Ett vanligt, billigt schampo från affären är inte så långt ifrån diskmedel, det är väldigt basiskt, och då öppnar det upp hårstrået igen, och tvättar ur färgen. Så ja, din frisör har rätt när hen säger att det är bäst att använda schampo avsett för färgat hår, för dessa är surare, och håller hårstrået stängt (och färgen instängd).

Sammanfattning, färga inte håret – och om du gör det, tvätta det inte 🙂 nej inte ett alternativ då kanske. Men, det finns ju knep – såklart – lite sånt som man kan fixa själv. OM du färgar håret med vanlig hårfärg, köp ett schampo för färgat hår (undvik gärna skit som silikon och mineraloljor om du kan), då håller färgen längre.

Om du brukar färga håret, och tycker att du tappar färgen fort, så kan du även kolla efter andra alternativ, det finns mycket bra på nätet som är snällt och ekologiskt. Och om du vill tvätta håret helt utan kemikalier kan du enkelt blanda ihop bra saker själv. Visste du att du kan tvätta håret med ägg och honung till exempel?

Här kommer ett enkelt recept:
1-2 hela ägg (om du har torrt hår kan du använda bara äggulan, och om du har fett hår kan du använda bara äggvitan – testa dig fram)
1 msk honung
Du får göra dubbel sats om du har långt hår.

Blanda ihop ägg och honung (ta bort strängarna ur ägget först – äckligt att få i håret). Massera in blandningen i torrt hår, låt sitta en kvart och skölj ur.

Alternativt:
Lika delar aloe vera och kokosmjölk
Lägg till en matsked honung för extra återfuktning och glans och/eller en matsked Kaolinlera för extra rengörande effekt. Blanda i en schampoflaska och ställ i kylskåpet (håller upp till en månad). Skaka och använd som vanligt schampo.

Dessa ”schampon” löddrar inte, men rengör bra.

Man kan göra en surskölj emellanåt när man tvättat håret. Då gör man så här:
1 del äppelcidervinäger (ca en deciliter om har långt hår)
5 delar ljummet vatten

Blanda och skaka. Luta dig framåt och skölj igenom håret. Sen finns det två skolor, en som säger – låt sursköljen sitta kvar i håret (lukten av vinäger försvinner när håret torkat), och den andra som säger skölj ur vinägern, då det inte är bra att låta sura produkter sitta kvar i håret och hårbotten. Jag säger skölj ur, för mycket syra på hårbotten är inte bra.

Men tänk också på att håret återställer pH-värdet själv efter tvätt – är du van att använda surskölj, våga testa utan! Jag själv tycker inte det är värt besväret utan väntar och låter mitt hår torka av sig själv, innan jag reder ut det med fingrarna och sen borstar. Jag ser ingen extra effekt i mitt hår av sursköljen som inte lite väntan själv kan fixa.

Tänk på att blött hår är skört, så vänta med att reda ut det tills det torkat.

Jag då? Ja mitt eget hår var i många år skadat av hårfärg, det gick liksom inte ur, den satt INNE i hårstrået, så jag kunde ju hoppas att det gick att få bort den med en basisk tvål, men icke. Jag tvättar mitt hår enbart med schampotvål, och har gjort så i flera år – mitt ”nya” hår (som inte är färgat) är stängt ändå när det torkat, för det får så mycket godsaker av tvålen. Så mitt råd är, ha tålamod – ge det tid. Du kanske inte kan förbättra det hår du redan har, det kanske är för skadat – men det nya håret som växer ut, och din hårbotten – kan du definitivt ge en bra start.

Har du orkat läsa så här långt ska du ha en eloge – tack! 🙂

På bilden tvättar jag min dotter Lisas hår med en schampotvål.

Lämna ett svar