Hår och Hårtyper
Vilken hårtyp vi har ligger i vårt DNA, som i sin tur påverkar hur våra hårsäckar ser ut. En rund hårsäck ger ett rakt hårstrå, medan en oval eller asymmetrisk hårsäck ger lockigt hår. Forskning visar att hur håret lockar sig bland annat beror på variationer i trichohyalin, som är ett protein. Vill du nörda ner dig mer i den forskningen, kan du göra det här.
Men vi behöver ju inte börja med att läsa forskningsrapporter (även om det är intressant), vi kan börja med grunderna. Det finns fyra primära hårtyper
- Rakt hår
- Vågigt hår
- Lockigt hår
- Krulligt hår
Sen finns det underkategorier i all oändlighet, baserade på hur vågorna och lockarna är uppbyggda osv. Man kan såklart även ha olika hårtyper på olika ställen i håret – t.ex. rakt hår vid tinningarna och vågigt hår i längderna.
Rakt hår
Rakt hår definieras av att det inte har någon naturligt böjning. Håret i sig kan vara av olika karaktär – fint eller grovt, tjockt eller tunt. Men det faller från hårsäcken utan någon våg eller lock.
Generellt har rakt hår har en tendens att bli fett ganska fort. Eftersom rakt hår inte har några lockar som lyfter upp det och ger volym, kan rakt hår kännas platt – speciellt så när det börjar bli fett.
För att slippa tvätta håret ofta, så kan torrschampo vara ett bra sätt att få fett hår att se fräschare ut längre mellan tvätt, samt även ge lite volym.
Varför är det bra att använda torrschampo – det är väl bara att tvätta håret när det börjar bli fett?
När vi tvättar håret, tvättar vi bort hårbottens eget återfuktningssystem – sebumet. Sebumet produceras i talgkörtlarna i huden och fördelas sedan ut i längderna i håret. För att ha en så balanserad sebumproduktion som möjligt, så är det bra om man inte tvättar håret så ofta.
Om du precis gått över från kommersiellt schampo till en naturlig schampotvål (ja, det finns onaturliga också – det brukar synas på färgen och kännas på doften om man säger så :)), så kan hårbotten behöva en längre omställningsperiod innan den producerar precis så mycket Sebum som hårbotten och längderna behöver. Speciellt för personer med rakt hår kan det innebära att man får en överproduktion av Sebum som gör håret fett bara en eller ett par dagar efter tvätt. Då är det bara att ha tålamod och låta omställningen ta tid – och här passar torrschampo väldigt bra in som en livräddare när man ser ut som ett paket smör, men inte vill hålla på att tvätta håret hela tiden.
Du kan enkelt göra ditt eget torrschampo, här kommer några recept:
Torrschampo för ljust hår
2 delar Arrowroot
1 del Kaolinlera
Några droppar Eterisk olja (valfritt)
Rör ihop det torra, och om du vill, addera den eteriska oljan och rör tills det är klumpfritt. Förvara torrschampot i en burk.
Torrschampo för brunt hår
Samma grundrecept, men lägg till kakaopulver tills du får rätt nyans på blandningen.
Torrschampo för rött hår
Samma grundrecept, och lägg till kanel tills du får till rätt nyans för ditt hår. Du kan även byta ut Kaolinleran mot Rasullera
Torrschampo för grått hår
Här kan du lägga till aktivt kol till receptet för att få till rätt grå nyans.
Applicering av torrschampo
Det absolut viktigaste när man använder torrschampo är att applicera det med en sminkborste, annars är det väldigt svårt att undvika klumpar.
Dutta borsten i pulvret, skaka av överflöd och dutta i hårbotten. Vik över en sektion hår och dutta igen. När du duttat igenom hårbotten där det behövs, borstar du som vanligt och inget av torrschampot syns.
Vågigt hår
Vågigt hår kan vara allt från hår som är rakt till ungefär ögonnivå och sedan får ett lätt rufsigt utseende som att man skakat med fingrarna igenom det, till hår som är mer S format med tydliga vågor.
Generellt sett har denna hårtyp lätt för att få frissigt hår, alltså hår som inte kan bete sig när det är fuktigt ute utan ser ut som det har ett eget liv som inte följer naturlagarna.
Vågigt hårs stora fiende är fuktigt väder, hårt vatten och saltvatten.
Så alltid tvätta håret i regnvatten eller? Nej, så jobbigt behöver det inte vara.
Ju vågigare hår, desto torrare hår. Ju fler böjar i hårstrået, desto fler ställen som fjällen i hårstrået står ut och därmed även fler ställen där håret är känsligt för slitage och fukt som tränger in.
Fukt är väl bra? Njao, fukt från omgivningen som tränger in i håret är alltså inte samma sak som att återfukta håret. Håret består till största delen av Keratin, som är ett protein (samma som våra naglar). Håret är dött på så sätt att det inte utvecklas när det växt ut ut hårcellen. Hår kan inte reparera sig själv, och hår kan inte ta åt sig näringsämnen.
Men hår kan ta åt sig fukt/vatten om fjällen öppnas. Hårstråets fjäll kan vara mer eller mindre öppna – både beroende på hur lockigt håret är och vad vi utsätter håret för. Det är bara två saker som kan få fjällen att resa på sig – böjar i hårstrået eller ett högt pH-värde. Hårbotten har ett pH-värde på ca 5,5 och när vi tvättar håret i vårt kranvatten – som är runt pH 7 – så reser sig fjällen i hårstrået och fukt kan tränga in.
Men fukt från vatten tillför ingenting till hårstrået – på samma sätt som att vattenbaserade hudprodukter som krämer, hydrolat och mistsprayer av olika slag inte kan återfukta huden – de hamnar bara i det yttersta hudlagret där de får cellerna att svälla lite (men nu kom jag visst ifrån ämnet igen). Fukt i hårstrået kan däremot få hårstrået att svälla, så att fjällen inte kan sluta sig förrän fukten är borta – och då är hårstrået under tiden mer utsatt för mekaniskt slitage.
Fukt (både till hår och hud) kommer från fett – i form av bland annat Glycerin (och Skvalen mm) som finns naturligt i fett. Fett från hårbotten innehåller Glycerin som är det som naturligt återfuktar hårstrået (och huden). Men inte heller fukt från fett kan hjälpa hårstråets interna struktur, utan hjälper bara hårstrået hålla sig stängt (för att fukt inte kommer in lika lätt) och minska slitaget som uppstår när hårstråna gnuggas mot varandra.
Vågigt hår mår bra av fukt och att man undviker mekanisk nötning som hårspännen och hårsnoddar.
Lockigt hår
Lockigt hår definieras av att håret bildar loopar (vågigt hår har vågor – lockigt hår har loopar) som kan gå runt runt fingret.
Generellt sett är lockigt hår tyngre och har lätt för att gå av om det försvagas av kemiska produkter som stänger in hårstrået – som t.ex. silikon och mineralolja.
TIPS! Silikon heter alltid ord som slutade på -cane eller -cone på innehållsförteckningen. Mineraloljor kan ha flera namn, men vanligast är Paraffinum eller Paraffinum Liquidum (Parafinolja) och Petrolatum (Vaselin). De kan också heta: Mineral Oil eller Cera Microcristallina – undvik dessa!
Bästa sättet att ta hand om hår som är lockigt och tungt är att inte sätta upp det med hårsnoddar, t.ex. i en hästsvans – då tyngden från håret gör så att hårstråna går av och dessutom kan lockarna tappa sin definition. Borsta inte håret utan – med olja på fingrarna – kamma igenom håret när det torkat efter tvätt och krama lockarna (T-shirt torkningen nedan är perfekt även för lockigt hår).
Krulligt hår
Krulligt hår är lockigt hår som är tightare i sin definition, och som lätt studsar tillbaka när man drar ut en lock.
Hår som är krulligt är generellt sett torrare och har svårare för att växa ut riktigt långt då alla böjar i håret gör det ömtåligt så det lättare går av.
Bästa sättet att ta hand om krulligt hår är att gå igenom håret med olja på fingret, snurra upp locken runt fingret och på så sätt definiera lock för lock.
Fördelen med krulligt hår är att det oftast inte behöver tvättas speciellt ofta.
TIPS! Om du har lockigt hår som inte verkar vilja växa mer än till en viss längd, kan du prova att sova med en hätta av siden/silke eller ett örngott av siden – då minskas den mekaniska nötningen av håret mycket (och man slipper sovrynkor i ansiktet). Men tänk på att du inte kan reparera hår som redan har dåligt kvalitet – du kan bara förbättra den del av håret som kommer ut ”nytt” från hårbotten.
Lockigt hår mår bra av en hårolja med tillsatt E-vitamin, ta oljan på fingertopparna och gnugga ut oljan i hårbotten och massera med små cirklande rörelser.
Hårknep för vågigt, lockigt och krulligt hår:
När du tvättat håret, häll lite hårolja i handflatan (mängden olja beror på hur långt och tjockt hår du har), gnugga handflatorna mot varandra så oljan blir mer tunnflytande och luta dig sedan framåt och krama in oljan i håret. Brukar du ha in andra stylingprodukter typ curling spray, mousse eller liknande, tar du i dem nu.
OBS! Se till att dina produkter inte innehåller silikon, som över tid försvagar håret
Sen (här kommer det bästa) tar du en gammal T-shirt av bomull (den behöver såklart inte vara gammal :)) och lägger ut på ett bord eller säng framför dig, med fållen längst ner på tröjan mot dig. Luta dig över tröjan så att håret hamnar mitt på magen av tröjan, och fållen mot pannan. Vik upp ändarna på tröjan och knyt dem i nacken (eller lägg omlott beroende på hur bred t-shirt du har. Ta sedan resten av t-shirten och vik över huvudet så du har ärmarna på var sin sida om nacken (och halsringningen i nacken). Gå sedan upp med ärmarna så de möts i pannan och knyt ihop dem. Inte världens snyggaste turban, men när håret sedan torkat har du jättefina lockar.
Färgat hår
Jag slänger in en ”kategori” av hår som egentligen inte är sin egen kategori – för färgat hår har ju inget med genetiska förutsättningar att göra, utan någonting vi själva tillför håret.
Jag får ofta frågor om hur ni ska ta hand om ert färgade hår, så jag tänker att jag skriver lite om det också – som en hårbonus!
För det första – för att få in färgen i hårstrået – så måste fjällen öppnas (detta gäller oftast inte om man använder t.ex. Henna som lägger sig utanpå hårstrået (och därmed också tvättas bort mycket fortare)). Man öppnar fjällen genom att använda en basisk produkt – oftast någon slags ammoniakamin (ja, då skriver de utan ammoniak på förpackningen, för det är inte ”ren” ammoniak – men vi som kan kemi förstår ju att det är lurendrejeri – usch och fy). När man sedan öppnat fjällen tillför man färgen som då klingar sig fast vid hårstråets inre lager. Beroende på hur poröst hårstrå du har, sitter färgen kvar olika länge.
Har du ett väldigt poröst hår – du kanske färgat/Blekt håret mycket och/eller använt silikonprodukter – så kan färgen sitta där för alltid och aldrig gå ur hårstrået. Har du däremot ett hårstrå som inte är poröst kan färgen tvättas ur gradvist mer eller mindre. Riktigt superhår som inte alls är poröst (t.ex. asiatiskt hår) kanske inte kan ta åt sig färg alls.
Har man lagt tid och pengar på att gå till en riktig frisör och fått sitt hår färgat tycker jag man ska använda det schampo frisören rekommenderar till sitt färgade hår – men VA! HUR kan jag ens föreslå nåt sånt? Jo, för jag tycker inte färgat hår och naturliga schampotvålar hör ihop – det är svårt att kombinera de två eftersom en schampotvål är en basisk produkt som kommer öppna fjällen i ditt hår under tvätt (de sluter sig igen av sig själv när hårbotten återställer pH-värdet) och tvätta bort den dyra färgen.
Såklart finns det bättre och sämre schampon för färgat hår (det finns t.ex. SLS och SLES fria varianter och även såna utan silikon och mineraloljor) – men det alla schampon för färgat hår har gemensamt är att de har ett lågt pH-värde som alltså INTE öppnar upp fjällen i hårstrået så färgen tvättas ur.
OBS! Nu pratar jag om riktiga schampon som din frisör säljer – inte sånt som finns på mataffären (de är ungefär lika bra för håret som diskmedel).
Vill du ändå hellre tvätta ditt färgade hår naturligt utan tensider, får du röra ihop ett eget schampo som är surt – ägg och honung t.ex. (äggvita om du har fett hår – äggula om du har torrt eller hela ägg om du har normalt hår).
Orkar du läsa ÄNNU mer om hår och schampotvål (och även få lite fler recept på naturligt sätt att tvätta håret), kan du börja med det HÄR blogginlägget, och sen gå vidare till det HÄR
Och oavsett om du nu klickar dig vidare i ännu fler inlägg om hår eller inte så tackar jag för att du läste mitt blogginlägg om hårtyper och hoppas att du blev inspirerad eller kände att du lärde dig någonting nytt.
Kram
/Anna