Torrt hår
Först – vad är hår?
Hår är nästan rent protein, ett protein som heter Keratin. Ett hårstrå lever endast nere i hårsäcken, där hårstrået fäster i hårbotten. En hårsäck fäster normalt bara i epidermis, men har man väldigt långt hår kan hårsäcken gå ända ner i underhudsvävnaden för att huden ska orka hålla i hårstrået.
Ett hårstrå är uppbyggt av Keratin i lager, som små fjäll. Det är dessa fjäll som reser sig upp och lossnar när håret skadas – vilket det kan göra av genetiska orsaker, kemikalier, värme och mekanisk nötning bland annat.
Där hårstrået fäster i hårbotten sitter också talgkörteln, som förser hårbotten med talg. Talget vi människor producerar heter Sebum. Det är det som ger ditt hår fett och fukt. Sebum består av fett, Glycerin och Skvalen, wax och kolesterol. Glycerin och Skvalen är båda återfuktande ämnen.
Det finns talgkörtlar över hela huden – även där vi inte har hårsäckar – som har till uppgift att hålla huden mjuk och återfuktad.
Vad beror torrt hår på?
Att hårstrået är torrt kan bero på två saker – antingen att hårbotten producerar för lite Sebum för att återfukta hårstrået – vilket i sin tur även kan innebära att hårbotten själv är torr. Eller att hårstrået är för skadat för att kunna hålla kvar den fukt som kommer från hårbotten eller från andra produkter.
Vilken hårtyp man har påverkar också hur håret håller kvar fukt. Lockigt hår t.ex. kommer alltid förlora en större andel fukt än rakt hår – på grund av att själva svängarna i locken får fjällen Keratinet är uppbyggt av att lyfta sig från hårstrået, då dessa inte är lika flexibla som den inre delen av hårstrået.
Ett hårstrå kan vara mer eller mindre poröst. Ett poröst hårstrå har lätt för att ta upp vatten – men tappar även snabbt vattnet. Hårstråets inre lager sväller av vattnet, vilket även det kan göra så att fjällen i hårstrået trycks ut mer, varpå hårstrået blir ännu mer poröst.
Kan man reparera sitt hår?
Hårstrået består av Keratin, vilket betyder att det inte är levande. Ett hårstrå kan inte ”repareras” eller bli ”friskt”. Man kan täcka ett hårstrå med kemikalier så det ser och känns friskare, men inte faktiskt få friskare hår. Silikon är en sån produkt, genast blir håret glansigt och slätt och ser mycket bättre ut. Men silikonet täcker också hårstrået och bryter ner det under beläggningen – och då behövs det mer silikon osv osv.
Hur ger man håret fukt?
Hårstrån kan ta upp fukt i form av vatten, men vattnet gör ingenting för hårstrået – hårstrået blir inte återfuktat av vatten. Det mesta av vattnet som tas upp lämnar snart hårstrået genom avdunstning.
Vatten är inte ett återfuktande ämne – vare sig för huden eller för håret. Det är därför kroppens Sebum inte innehåller vatten, utan fett, Skvalen och Glycerin. Det är dessa ämnen som kan göra någonting för håret (och huden).
Studier visar att hårstrån som behandlas med naturlig olja tar upp mindre fukt från omgivningen, och även att dessa hårstrån håller kvar fukten från oljan inuti hårstrået.
Men vad gör då olja för hårstrået?
OBS! När jag skriver olja, så menar jag naturliga oljor och inte mineraloljor!
Oljan som tränger in i hårstrået kan alltså inte stärka eller reparera hårstrået – men det kan göra det mjukare och förhindra att hårstrået sväller av fukt från vatten och på så sätt får fjällen att öppna sig.
Olja i håret kan även förhindra att håret går av, då oljan täcker hårstrået (men utan att kväva det som silikon gör), vilket innebär att hårstråna inte nöter mot varandra lika mycket.
Statisk elektricitet minskar också av olja i håret, då det är den mekaniska nötningen av hårstråna som laddar upp det.
Vilken olja ska man använda till håret?
Forskning visar att torrare oljor är bättre för håret, då de inte lägger sig som en tung hinna på hårstrået. Att värma oljan genom att gnugga den mellan handflatorna innan man kramar in den i håret gör att oljan får en lägre viskositet och är lättare att fördela i ett tunt lager i håret.
Hårbotten då?
Hårbotten mår också bra av olja – både om du har fett hår och torrt hår. Har du fet hårbotten och ett hår som fort blir fett, så kan en olja som du masserar in i hårbotten lugna sebumproduktionen och stabilisera hårbotten. Om du har torr hårbotten kan en olja återfukta och massagen stimulera talgkörtlarna.
Naturliga oljor innehåller E-vitamin bland annat, som är en kraftfull antioxidant som kan skydda hårbotten från farlig UV-strålning.
Tips för att ta hand om håret
Innan du tvättar håret, kan du doppa fingertopparna i olja och massera in den i hårbotten med små cirklar. Detta kan du även göra efter tvätt, speciellt om du har torr, kliande hårbotten.
Tvätta håret med en återfettande och återfuktande schampotvål, men undvik att gnugga för mycket. Du kan skapa lödder i händerna och sedan krama in i håret i stället för att först gnugga tvålen mot håret och sen gnugga.
Krama försiktig ur vattnet ur håret utan att gnugga, och svep sedan in håret i en handduk.
När håret fortfarande är fuktigt, ta några droppar olja i handen och gnugga handflatorna mot varandra så oljan sprids ut och blir varm. Krama in oljan i håret – själv börjar jag där mitt hår är mest trassligt, och tar sedan resterande olja på topparna. Håret tar inte upp oljan bättre för att det är fuktigt – den är bara lättare att fördela jämnt i fuktigt hår än i torrt hår.
Låt håret torka. Använder du hårtork bör du inte ha för mycket värme på.
Vänta tills håret är torrt innan du reder ut det – först med fingrarna och sedan med en hårborste av naturborst – börja längst ner i håret, och red ur det i små sektioner så du inte drar trasslet uppifrån och ner.
Undvik gummisnoddar i håret, och försök använda hårklämmor och liknande om du ska sätta upp håret.