Ekologisk ansiktsvård
Jag brukar börja med en djuprengöring, lite värme – en ansiktsmask och sen smörja in mig – sen utvärderar jag hur det känns.
Djuprengöring och peeling
När jag djuprengör huden, brukar jag även peela ansiktet. Om du har känslig hud kan du utelämna det steget.
Djuprengöringen tycker jag om att göra med Bikarbonat. Japp, det där man kan använda för att rengöra allt möjligt med. Men i grunden är Bikarbonat (Natriumvätekarbonat) ett salt – det finns naturligt i kroppen och är inte farligt. Det löser sig lätt i vatten (men inte i olja för det är ett salt), och gör ingen skada på huden eller i miljön när det kommer ut i avloppet.
Fördelen med Bikarbonat (om man vet hur man ska använda det) – är att det går att använda även om du har känslig hud.
Om du vill djuprengöra ansiktet men INTE vill ha den peelande effekten av Bikarbonatet – så löser du en tesked bikarbonat i lite hett vatten så det blir en smet. Du kan sen tillsätta lite olja i blandningen – Olivolja om du har väldigt torr hud, eller Rapsolja om du har normal hud. Har du akne, Rosacea eller någon annan inflammatorisk hudåkomma rekommenderar jag att använda Kokosolja som är antiinflammatorisk och balanserande. Såklart använder vi bara ekologiska oljor!
Om du däremot vill ha peelingeffekten från saltkornen – så blandar du Bikarbonatet med oljan direkt – då löser den inte upp sig utan blir en skön peeling.
Jag brukar hälla Bikarbonatet i handflatan och sen på med lite olja. Sen klappar jag ut det i ansiktet och låter det sitta en liten stund.
Som alltid med peeling är det viktigt att vara försiktig och att inte göra det för ofta. En peeling är en slipning av huden och repar det yttersta hudlagret lite.
När du tvättar bort Bikarbonatet från ansiktet, gör det med ljummet vatten och på de ställen där du vill ha lite peeling – masserar du försiktigt i små små cirklar. Jag brukar bara peela på näsan, i pannan och på hakan. Undvik att peela den tunnare huden under ögonen.
Om du inte vill använda Bikarbonat i ansiktet, så kan du får en skön djuprengöring även med Honung! Du kan även mortla Havregryn och blanda med vatten eller olja för en skön rengöring och mild peeling.
Värme
När jag ska göra en ansiktsmask, tycker jag det är skönt att börja med lite värme. För mycket värme är inte bra för huden så det kan vara svårt att anpassa. Jag sitter aldrig med ansiktet i ångbad t.ex. då det kan skada de små blodkärlen i epidermis.
En dusch efter djuprengöringen eller en varm handduk över ansiktet en stund räcker – då är huden mjuk och smidig och porerna har öppnat sig lite så att ansiktsmasken kan dra ut lite mer orenheter samt föra in fukt effektivt.
Ansiktsmask
Gör din ansiktsmask innan rengöring och värme, så den är redo på en gång.
Här är det bra att veta på ett ungefär vad du har för hudtyp, för det finns massor med olika recept och ingredienser. Har du oren hy och vill ha en ansiktsmask som rengör, har du torr hy, har du fet hy eller vill du bara bli återfuktad.
Hur känns huden efter djuprengöringen? Stramar den, är den fortfarande fet eller känns den bara ren?
Här kommer några tips på ingredienser (såklart använder vi enbart ekologisk produkter på huden). Uteslut, lägg till och blanda ingredienser bäst du vill efter vad du tror passar dig och vad du har hemma.
Normal hud
En halv mosad avokado
En liten klick yoghurt eller kvarg (ju fetare mejeriprodukt, desto fetare mask)
En tesked honung
En tesked lera (Kaolinleran rekommenderas för normal hud)
Börja med att röra ut leran med yoghurten och tillsätt sedan de andra ingredienserna. Lägg på ansiktet och låt sitta minst en kvart.
Torr hud
En halv mosad avokado eller lite Avokadoolja (finns i matbutiken)
En äggula
Honung
Havregryn (mortla eller kör i mixern)
Undvik vatten och lera om du har torr hud. Lägg på ansiktet och drick långsamt en stor kopp te 🙂
Fet hud
Kaolin- eller Rasullera (Rasul är mer djuprengörande)
Örtté (Rosmarin, kamomill eller Timjan t.ex.)
Äggvita
Honung
Liten klick kokosolja (en torr olja som även balanserar huden)
Börja med att blanda ut leran i teet och låt stå en liten stund, blanda sedan i övriga ingredienser. Låt sitta tills masken precis börjar torka där den är som tunnast (får den sitta för länge drar leran ut fukten ur huden). Du kan även pensla på mer mask allt eftersom om du vill ha den på längre.
Inflammerad hud och hud med akne
Havregryn (mortlade)
1 kryddmått Gurkmeja
Honung
Yoghurt eller grönt te (jag rekommenderar Kamomill till inflammerad hud)
Lite Rapsolja eller Kokosolja
Blanda havregrynen med yoghurten (eller te) och låt svälla. Blanda i övriga ingredienser och låt sitta i minst ett kapitel av din favoritbok.
Kaolinlera, Rasullera och Honung hittar du i min webbutik
Återfuktning
När du sköljt av din ansiktsmask i ljummet vatten, känn efter hud huden känns. Stramar den på en gång har du torr hud och behöver mer fukt. Känns den fet – helt eller bara på vissa partier, behöver du en torrare ansiktsolja och kanske en mer balanserande hudvård (läs ovan om Kokosoljan)
Innan jag smörjer in ansiktet med olja, så brukar jag spraya med Glycerinvatten (läs mer här) för lite extra fukt. Sen smörjer jag in ansiktet med min favoritolja (läs mer om hur du hittar rätt olja här) blandad med E-vitamin
Jag hoppas du fått lite idéer om hur du kan ta hand om din hud!