Du visar för närvarande Hudvård på vintern

Hudvård på vintern

Hudvård på vintern

Behöver man göra någonting annorlunda gällande hud- och hårvård på vintern? Och i så fall varför?

Jag skulle svara ja på den frågan, i alla fall om man bor på nordligare breddgrader.

Varför?

Två anledningar

  1. Minusgrader
  2. Torr luft

Minusgrader

Hur påverkas vår hud av minusgrader?

När det är minusgrader ute och man går ut i kylan med oskyddad hud (Balaklava är ju egentligen den ultimata hudvården på vintern), så kan fukt i huden leda till små frostskador i epidermis. Detta kommer sig av att vatten lägger sig i det översta hudlagret och kan frysa om man blir kall om kinderna. När vatten i hudcellerna expanderar kan de orsaka bristningar i små blodkärl.

Att smörja in huden med en ocklusiv produkt, som t.ex. en vattenbaserad kräm med paraffinolja, bivax eller något annat ämne som lägger sig som en skyddande hinna på huden för att förhindra vattenavdunstning – skyddar inte mot dessa frostskador så länge krämen är vattenbaserad.

Väljer man i stället en fettbaserad produkt skyddar den mot frostskador på så sätt att det inte finns någonting i epidermis som kan frysa. För just frostrisken spelar det här ingen större roll om man väljer en ren oljeprodukt eller en ocklusiv produkt – alltså om man har en salva med t.ex. olja och bivax.

Ocklusiv? Ocklusiva produkter är produkter som innehåller någon slags spärr – det kan vara så enkelt som att man smälter bivax och blandar med sina favoritoljor för ansiktet, eller i kommersiell kosmetika kan det vara paraffinolja, petroleum av något slag, silikon, carnubavax med mera. En ocklusiv produkt låser in fukten i huden så den inte kan komma ut – och håller på så sätt huden återfuktad längre.

En ocklusiv produkt kan vara både vattenbaserad och fettbaserad. En vattenbaserad produkt är ocklusiv för att hålla in vattnet och (om den är kommersiell) de andra kemikalierna som annars riskerar att dunsta eftersom torr luft kan dra ut fukt från huden. Men kom ihåg här att vatten bara lägger sig i epidermis – den går inte längre ner eftersom återfuktningen i huden är fettbaserad och våra talgkörtlar inte har någon användning för vatten i huden.

Läs mer om vår hud och vinter HÄR

 

Hur påverkas vårt hår av minusgrader?

Fuktigt hår innehåller en viss mängd vatten, både utanpå hårstrået, men även under fjällen i hårstrået – som öppnas när vi tvättar håret i vatten som är mer basiskt än själva hårstrået. Fuktigt hår kan frysa i kyla och faktiskt gå av. Detta gäller även om man går ut med torrt hår i luft som har högre luftfuktighet än själva hårstrået – då kan fukt från luften samlas på hårstrået och sedan frysa när håret blir kallt.

 

Torr luft

 

Ansikte

På vintern när det är minusgrader, sjunker ofta luftfuktigheten och luften ute blir torr. Detta är en process som börjar redan vid cirka 20 plusgrader då luft som är kallare än så börjar tappa luftfuktighet. Inomhus kan det vara torr luft beroende på hur vi värmer upp våra hem också, elektrisk värme och luftburen värme till exempel kan torka ut luften (om man inte har en luftfuktare förstås).

Hur påverkar torr luft vår hy? Vår hy är ju så smart att den vill vara i balans med omgivningen (vilket inte alltid är så smart). Det innebär att om luften omkring oss är fuktig, så öppnas porerna i vår hud och epidermis samlar på sig fukt. Samma sak (fast tvärtom) om luften omkring oss är torr – då släpper huden ifrån sig fukt (varför huden?). Det innebär att om man vistas i torra miljöer – utomhus eller inomhus – oberoende av temperatur – så kan man uppleva att man blir torr i huden.

 

Hår

Samma sak med håret, ett hår som utsätts för en torr miljö släpper ifrån sig fukt, vilket ger ett plattare med matt hår som är svårare att hantera. Torrt hår är statiskt och mer ömtåligt än hår som behåller sin fukt. Fukt kommer in i hårstrået genom att det yttersta lagret som ligger som fjäll runt hårstrået, lyfts och tar in fukt. Håret mår inte bättre av fukt, det kan inte repareras på något sätt eftersom det är dött. Hår som är skadat kan inte öppna och stänga sina fjäll oavsett hur pH-värdet förändras – utan fjällen står alltid upp.

 

Ansiktsvård på vintern

Så hur skyddar man ansiktet mot torr och kall luft på vintern?

Håll dig inne i värmen! 🙂

Nej, det funkar ju inte – så här kommer några tips!

  • Duscha inte strax innan du ska ut – en varm dusch är skönt, men den gör också så att huden tappar sitt lager av återfuktande Sebum (hudfett), och att epidermis tar upp vatten.
  • Klä på dig varmt!
  • Smörj in dig med en fettbaserad produkt – läs mer om vilken olja som passar HÄR
    • min favorit är en trasa fuktad i varmt vatten, som man häller olja på och sedan gnider över huden.
    • Fett på huden återfuktar och går långt ner i cellstrukturen och skyddar även till viss del fukt från att dras ut från huden
  • Använd ocklusiva fettbaserade produkter där du är torr och där du vet att du kommer vara extra utsatt – t.ex. på kinderna

 

Hårvård på vintern

  • Gå inte ut i kylan med fuktigt hår
  • Använd mössa på huvudet – en stor del av kroppsvärmen tappar vi genom huvudet och även fukt från hårbotten försvinner i vinterkylan
  • Om du har långt hår – håll det innanför mössan
  • Använd en hårolja för att stänga in fukt från fettet (Glycerinet) i hårstrået
  • Om du använder balsam – flytande eller balsamkaka – se till att inte få det i hårbotten då det stör hårbottens enda sätt att återfukta och skydda sig själv och håret.

 

Läpparna då?

I likhet med övriga huden, så har läpparna både epidermis (översta hudlagret) och dermis (undre hudlagret). Våra läppar har även det tunna, yttersta lagret av huden som heter Strateum corneum – MEN, på läpparna är det ett väldigt väldigt tunt lager. Den största skillnaden på läppar och övrig hud är att läpparna saknar talgkörtlar – alltså de öppningar i huden där vårt hudfett kommer ut och återfuktar och återfettar huden. Så det enda som håller läpparna från att torka ut är saliven – som till största delen består av vatten – och att ständigt slicka sig om munnen när det är minusgrader är ju ungefär lika smart som att slicka på en lyktstolpe (nej, kanske inte så dumt).

Så använd ditt cerat du med gott samvete – du ”torkar” inte ut läpparna – eller ”vänjer” dem vid cerat – det är en myt!

Men

  • Använd ett naturligt cerat baserat på fett och bivax, utan onödiga kemikalier
  • Ha håret uppsatt när det är blåsigt, annars har du snart allt hår fastklistrat på munnen 🙂

 

Nagelband

Nagelband är ett kapitel för sig – huden som nagelband består av saknar nämligen Dermislagret som ligger under Epidermis. Och det är i Dermis huden lagrar fukt! Det är därför det är så lätt att få torra nagelband.

Och numera gör vi ju som Anders Tegnell har lärt oss och tvättar händerna HELA TIDEN, vilket i sin tur kan göra våra händer och nagelband avfettade.

Är nagelbanden torra så kan de spricka och orsaka så att smuts och bakterier kommer åt nagelbädden, vilket i sin tur kan leda till svamp och andra sjukdomar som kan hämma nagelväxten. En nagel som inte mår bra har inte lika starka keratinbindningar och går lätt av eller flisar sig.

Naglarna består av proteinet Keratin precis som håret, och väldigt lite kan penetrera en nagel. På naglar och nagelband fungerar en ocklusiv produkt väldigt bra, t.ex. ett naturligt, bivaxbaserat cerat.

Nagelvård (som funkar året runt)

  • Vantar på när det är kallt
  • Tvätta händerna med en naturlig tvål som återfuktar och återfettar
  • Smörj in nagelbanden med en penetrerande olja – Tisteloljan t.ex. är suverän för nagelbanden
    • Gärna även på kvällen så den får verka över natten
  • Smörj in med ett cerat när du ska ut i kylan

 

Är fett lösningen på allt Anna, verkligen? Ja, jag tror det!

 

Ta hand om dig i kylan!

Lämna ett svar