Hudmyter
I mitt förra blogginlägg (HÄR) skrev jag om olika myter gällande håret – och det finns ju minst lika många när vi pratar hud och hudvård.
Myt: Öppna porerna i huden med varmt vatten
Falskt
Tyvärr kan man varken öppna eller stänga porer med värme respektive kyla. Om så vore fallet skulle det vara lätt att bli av med smuts och pormaskar.
Man kan däremot mjuka upp porerna med värme, så de blir mjukare och lite mer elastiska – och på så sätt är det lättare att tömma och rengöra dem. Så en liten handduk urvriden i varmt vatten över ansiktet i någon minut innan du ska göra en grovrengöring är att föredra (om du inte tagit en varm dusch innan förstås).
Myt: du måste använda specialprodukter för att förhindra att din hud åldras
Falskt
Det finns tusen och åter tusen olika hudvårdsprodukter – som marknadsförs som mirakelkurer för din hud, gärna med unga och/eller fotoshoppade fotomodeller.
Men dels kan man inte stoppa åldrandet, dels är hur huden förändras när man åldras genetiskt till 99%.
Den enda produkt som i studier visat sig bäst kunna reducera fina linjer är Retinol (A-vitamin) – läs mer om det i det HÄR blogginlägget, där jag går igenom ingredienser i hudvård. Där finns även länkar till forskning gällande Retinol.
Men de absolut mest effektiva sätten att undvika rynkor är 1. Undvik solen 2. Undvik rökning
Myt: antibakteriell tvål är det bästa att rengöra huden med
Falskt
Huden har mängder med bakterier, de flesta är där för att hålla hudens syramantel intakt och skydda huden mot luftföroreningar, fria radikaler och fuktförlust bland annat. Om vi ständigt skulle tvätta huden med produkter som tar bort alla bakterier – skulle vår hud inte må så bra tillslut.
En vanlig tvål, med antiinflammatoriska egenskaper och dessutom rejält överfettad och fuktgivande av det naturliga glycerinet passar de flesta hudtyper. Studier har dessutom visat att det viktigaste för att förhindra infektioner och inflammationer i huden är att tvätta händerna regelbundet – för det är genom att vi tar oss i ansiktet det mesta sprids.
Myt: man ska absolut inte använda tvål i ansiktet
Falskt
Det finns oftast en tvål som passar just ditt ansikte, men det är inget måste att tvätta ansiktet med tvål. Har du t.ex. väldigt torr och tunn hud, så kanske din hud mår bäst av att bli tvättad med en ekologisk olja på en fuktad tvättlapp.
Tvål är inte farligt att använda i ansiktet – förutsatt att du använder en tvål avsedd för huden och inte t.ex. en disktvål eller en schampotvål.
Myt: Man får akne av choklad
Sant och falskt
Det finns inga studier som visar en direkt korrelation mellan choklad och akne – men det finns studier som klart visar ett samband mellan ett högt intag av livsmedel som har ett högt glykemiskt index – socker och raffinerade kolhydrater – och akne.
Alltså – om du äter en 200g Marabou Chokladkaka (Mmmm Marabou) kommer du att få högre blodsocker, vilket i sin tur ökar insulinproduktionen. En ökad insulinproduktion leder till en ökning av androgena hormoner som i sig resulterar i en ökad produktion av Sebum. Om ens sebumproduktion plötsligt ökar, är huden oftast inte van att ta hand om allt sebum, vilket kan leda till igentäppta porer – vilket kan leda till akne.
Men är din kropp van vid en bit choklad regelbundet behöver inte det innebära att det automatiskt innebär att du har akne. Mer choklad åt folket säger jag (med måtta såklart).
Myt: Solen är dålig för huden
Falskt
Att vara ute i solen under längre perioder utan skydd kan öka risken för hudcancer och för tidigt åldrande. Men att vistas i solen i kortare stunder – med solskydd – och gradvis bygga upp en lätt solbränna, är inte farligt. Tänk på solskydd, att undvika solen när den står som högst på himlen, att påföra solskydd flera gånger efter rekommendationerna på produkten och att absolut inte bränna dig.
Myt: Solen är bra för huden
Sant och falskt
V i västvärlden associerar ofta en brungräddad hud som ett tecken på hälsa, men det finns inga medicinska bevis för att en människa med solbränd hud är friskare än en blek människa. Solljuset aktiverar Vitamin D produktionen i huden – vilket håller skelettet starkt då det ökar tillgodogörandet av Fosfor och Kalcium. Vitamin D kan även sänka risken för vissa cancertyper och även boosta immunförsvaret. Men det behövs väldigt lite exponering i solljus för att tillräcklig mängd D-vitamin ska produceras i kroppen. Beroende på vilken pigmentering du har i huden behöver du olika mycket sol för att kroppen ska producera D-vitamin. Men det är så bra gjort i våra kroppar att ljushyade personer som har känsligare hud – behöver kortare tid i solen för att få D-vitamin – smart va! För oss bleka svenskar räcker det oftast att exponera armarna för solen i en kvart om dagen.
Myt: högre SPF innebär att jag kan vara längre ute i solen
Falskt
SPF 30 innebär varken att du kan vara i solen 30 gånger så länge som utan solskydd, eller att du kan vara i solen i 30 timmar jämfört med utan. Det betyder inte heller att du kan vara i solen dubbelt så länge som om du har SPF 15. SPF är bara en faktor för hur mycket sol medlet blockerar, och ”mängd sol” är en väldigt relativ måttstock då det beror på flera faktorer.
Läs mer om solskydd i det HÄR blogginlägget.
Myt: Solskyddet i mitt smink är tillräckligt
Falskt
Att du har en underlagskräm som innehåller SPF behöver inte alls innebära att du för den skull kan vara ute i solen hela dagen. De flesta make up produkter som innehåller SPF har oftast bara skydd mot en typ av UV-strålning, och inte både UVA och UVB. De flesta make-up produkter har dessutom ett ganska lågt SPF värde, runt 15 – som inte är tillräckligt för att skydda ansiktet mot skadlig strålning.
Dessutom ska solskydd smörjas in med ca 2mg kräm per kvadratcentimeter hud – vilket inte är samma sak som gäller om vi pratar underlagskrämer och andra make-up produkter. Tänk dessutom på att du inte har extra skydd mot sol om du har två solskyddsprodukter ovanpå varandra – SPF går inte att plussa!
Men en snygg hatt kan ju vara både en accessoar och solskydd – de dagar man vill vara snygg i solen!
Myt: Om de är molnigt behöver man inte använda SPF
Falskt
Om det är helt molnigt på himlen, kan så mycket som 70-90% av de farliga UV-B strålarna blockeras. Men det farliga är om det bara är delvis molnigt, då molnen i sig kan reflektera solen och faktiskt öka strålningen med upp till 25% – utan att man ens märker det, för man tycker man är i skugga. Så delvis molniga dagar kan faktiskt vara farligare än soliga.
P.S.! Glöm inte smörja in både nacke och öron, vilket är vanliga ställen att glömma, men som är extra utsatta och ställen där hudcancer ofta uppkommer. D.S!
Myt: Man kan bara få hudcancer av solen
Falskt
All UV strålning kan ge cancer – dels kan ju UV komma igenom molnen och dels så finns UV strålning även i solarium och halogen lysrör bland annat. Hudcancer kan även vara ärftligt (att all cancer är en genetisk sjukdom är inte samma sak som att den är ärftlig – men just hudcancer är även ärftlig).
Myt: läpparna blir inte solbrända
Falskt
Läpparna kan, precis som övrig hud – bli brända i solen. Eftersom läpparna har tunnare hud och väldigt lite Melain, som är det pigment som bland annat skyddar mot solen – så är läpparna extra känsliga för sol. Använd ett läppbalsam med hög SPF och påför det ofta om du är ute i solen.
Myt: Vitamin E får ärr att blekna
Falskt
Det finns inga bevis för att så är fallet – även om det finns många produkter som hävdar det. Laserbehandling är det enda som bevisat kan ändra utseendet på ärrvävnad.
Myt: Om du lägger benen i kors kan du få åderbråck
Falskt
80% av alla som har åderbråck – har även en förälder som har åderbråck. Resten har åderbråck som uppkommit antingen av rökning, högt blodtryck, graviditet, fetma eller på grund av ett jobb som innebär att de måste stå långa tider.
Om du lider av åderbråck kan att sitta/ligga med benen högt och att använda stödstrumpor hjälpa – men att ”okorsa” benen kommer varken hjälpa eller försämra åderbråcken.
Myt: Skalpmassage kan förhindra håravfall
Falskt
Skalpmassage i sig har ingen effekt på håravfall eller skallighet – men skalpmassage tillsammans med en retinolprodukt (A-vitamin) kan hjälpa. Massagens inverkan på hårbotten innebär då ökan friktion och upptagning av vitaminet.
Använder du en retiolprodukt i din ansiktsvård, kan du även massera in den i till exempel tinningarna om du märker att håret blivit tunnare där.
Myt: Man behöver börja med ”anti-aging” produkter redan i 20-års åldern
Falskt
För det första behöver man inte använda anti-aging alls – sådeså! Men om man vill använda anti-aging produkter – så räcker det med att börja med dem när man faktiskt kan se ålderstecken i huden.
Myt: Man blir av med akne med tandkräm
Falskt
Det finns inga som helst bevis på att tandkräm torkar ut eller på annat sätt tar bort akne. Vad man däremot ska tänka på är att tandkräm är en så kallad ”wash off” produkt – den är alltså inte kosmetiskt utformad och avsedd för att lämnas kvar på huden. Tandkräm är framtagen för att rengöra emalj – som är väldigt hårt – inte för att appliceras på hud.
Myt: Det är bara i tonåren man har akne
Falskt
Akne är vanliga under tonåren då en ökad hormonproduktion i kroppen kan leda till en ökad sebumproduktion i huden – vilket i sin tur kan sätta igen porerna och orsaka akne. Men akne kan man ha hela livet – den kan då bero på hormonomställningar, t.ex. i samband med mens, graviditerer och åldrande. Men det finns ju även så mycket annat man kan få akne av – vilken tur! Miljön runt omkring oss, ojämn sebumproduktion, vad vi äter, saker vi behandlar huden med och så vidare i all oändlighet.
Myt: Ansiksmassage och ansiktsövningar kan minska/förhindra rynkor
Sant och falskt
Såvida du inte är den mest passiva, resting bitch face människan i världen, som aldrig pratar, ler eller visar några som helst uttryck och i stort sett är medvetslös – så är faktiskt musklerna i ansiktet väldigt välanvända. Det finns ingen ansiktsgympa i världen som kan ge slätare hud tyvärr.
Det finns däremot en liten pilotstudie (jag har grävt djupt) – HÄR – som verkligen har mätt effekterna av massage, och visar att ansiktsmassage kan ge intrycket av slätare hud då musklerna under huden aktiveras – aktiverade muskler innebär större muskler både då de fylls med blod och mjölksyra under aktivitetsfasen och för att muskelfibrerna blir större. Studien säger dock ingenting om hur själva ansiktsmassagen utfördes eller om effekterna som uppmättes var reversibla över tid.
Det finns också en potentiell nackdel med ansiktmassage, och det är att man orsakar små skador i bindväven om man drar i huden. Så en ansiktsmassage ska alltid utföras när man påför sin ansiktsolja och därmed har bra glid – och med små, lätta rörelser. I det HÄR blogginlägget skriver jag mer om hur man kan massera ansiktet.
Myt: Du kan få orange hud av morötter
Sant
All mat innehållandes en hög andel Betakaroten kan ge din hud en lite mer orange hudton. Men det krävs dussinet morötter varje dag under flera veckor.
Myt: Vårtor smittar
Sant
Vårtor orsakas av ett virus (humana papillomvirus (HPV)), och det viruset kan spridas om man kommer i kontakt med det. Speciellt i fuktiga ytor är det lätt för viruset att trivas och hoppa vidare. Till exempel om den som har en fotvårta går barfota in duschen på simhallen – då kan nästa person som går barfota få viruset på sina egna fötter.
Myt: Om det står ”godkänd av eller testad av dermatologer” på en produkt – är den säker
Falskt
Det finns ingen certifiering som heter ”dermatologiskt testad” och användandet av begreppet är enbart reklam. Har du en dermatolog eller hudterapeut du brukar gå till – be hen om råd gällande din hud i stället.
Myt: Antioxidanter motverkar rynkor
Falskt
Antioxidanter är suveräna små hjälpare för huden, de skyddar mot skador och kan lugna inflammerad hud – och även om de kan hjälpa huden motverka rynkor och ge färre och mindre rynkor – så kan de inte ta bort rynkor som redan finns.
Det finns ett så länge bara ett ämne som har gett bevisad effekt mot att minska rynkor som redan finns – och det är Retinolprodukter.
Myt: Make-up gör så att din hud åldras fortare
Falskt
Men det beror såklart på hur du använder make-up. Återfukta innan, alltid solskydd och tvätta och återfukta huden innan du går och lägger dig – så har make-up ingen negativ effekt på huden.
Myt: Har man fet hy behöver man inte smörja in sig
Jättefalskt
Det är nästan viktigare att smörja in sig om man har fet hy, eller i alla fall lika viktigt som när man har torr hy. Vafför då då?
Jo, om man har fet hy på morgonen när man ska smörja in sig, så gör ju huden av med det fettet under dagen – varpå huden blir torr – och vad gör den då – jo, den producerar ännu mer Sebum till nästa dag. På så sätt blir huden både fetare och mer oren, eftersom porerna i huden kan bli tilltäppta av den ökade produktionen.
Myt: Har man torr hy behöver man dricka mer vatten
Falskt
Såklart ska man dricka vatten, de inre organen och hjärnan (det är väl också ett inre organ i och för sig) behöver verkligen vatten. Men huden får väldigt lite vätska inifrån – det är så mycket annat som tar upp vattnet först (även njurarna så vi kissar ut det) innan huden får sitt. Huden är dessutom uppbyggd så att den tar upp och släpper ifrån sig fukt utåt och inte inåt.
Vill man återfukta sin hud gör man det utifrån.
Myt: Män behöver inte smörja in sig
Falskt
Den här är ju bara dum, hud är hud – oberoende av kön. Mer smörj till männen säger jag!
Myt: att låta ett sår ”luftas” får det att läka fortare
Falskt
Ett plåster på såret skyddar både från yttre påverkan, och även till viss del från att såret torkar – vilket kan innebära att det läker med en tjockare skorpa och i sin tur innebär ett tydligare ärr. Hud som hålls fuktigt har en snabbare cellförnyelse, vilket får sår att läka fortare med mindre ärr.
Myt: stress orsakar akne
Sant
Stress kan skapa en obalans i hormonerna, vilket orsakar en obalans i sebumproduktionen – vilken kan orsaka akne.
Myt: smink orsakar akne
Falskt
Sminket i sig kan inte orsaka akne. Men bakterier i sminket – om man t.ex. stoppar smutsiga fingrar i produkterna eller inte tvättar av det så det ligger och blockerar porerna i huden – kan orsaka akne.
Myt: Smör lindrar brännskador
Nej, bara nej!
Undra vad den här myten har kommit ifrån – att man ska lägga smör på en brännskada – vad skulle det ge? I alla fall så är smör (eller någonting annat som täcker en brännskada – rent ut farlig att ha på, då det kan stänga in värmen och på så sätt göra brännskadan värre. Skölj med svalt (inte kallt) vatten under lång tid i stället – och låt sedan brännskadan vara otäckt.
Myt: Rakning får håret att växa ut tjockare
Falskt
Rakning påverkar faktiskt inte alls hårsäcken eller håråterväxten. Håret växer i sin normala takt, tillbaka i sin vanliga tjocklek. Dock kan ett avrakat hårstrå kännas grövre och vassare då det är rakt avkapat i änden.
Myt: Raka mot hårstråna för ett bättre resultat
Falskt
Det är faktiskt tvärtom – rakar mat mot hårstråna så lyfter man upp dem från huden så de hamnar i fel vinkel mot huden – vilket innebär att de inte blir avskurna närmast huden. Så raka alltid i samma riktning som hårstråna växer för en lite närmre rakning. Och tänk på att värma upp huden innan rakning – för då reser sig hårstråna lite och huden under blir mjukare vilket gör så att man kan kapa av dem några tusendelar längre ner.
Myt: Rynkor är genetiskt
Falskt
Genetiken spelar faktiskt en ganska liten roll i hur mycket rynkor du får. Hur mycket och hur djupa rynkor och var du får rynkor handlar mer om hur du tar hand om din hud. Rökning, sol och att inte återfukta och återfetta är de stora rynkskaparna.
Myt: Välj hudvårdsprodukter efter din ålder
Nope, Nix, Nein, No, Icke sa Nicke!
Ålder har ingenting med hudtyp att göra – sådeså! En 50 åring kan ha samma hudproblem som en 20 åring. Välj hudprodukter som passar din hud – inte din ålder!
Myt: Naturliga ämnen är alltid bäst för huden
Sant och falskt
Såklart ska man vara medveten om vad man tillför sin hud, läs innehållsförteckningen och googla. Undvik parfymer och annat – Läs mer HÄR. Men det är inte alltid rena ”naturprodukter” är det bästa för huden. De kan vara precis lika iriterande och allergiframkallande som rena kemikalier.
HÄR finns ett blogginlägg om kosmetiska ingredienser.
En trend som poppat tillbaka upp senaste året är eteriska oljor och aromaterapi – något som är väldigt naturligt men samtidigt inte alls naturligt då det är otroligt koncentrerade ämnen som kan vara direkt farliga. Läs mer om eteriska oljor HÄR.
Myt: Om huden stramar efter tvätt är den ren
Dumheter
Om huden stramar är den TORR, kan fortfarande vara precis hur smutsig som helst dock!
Myt: Man bör byta hudvårdsrutin med jämna mellanrum för att inte huden ska vänja sig
Falskt
Det är tvärtom så att om din hud vant sig vid en produkt eller rutin, så fungerar den som bäst – sebumproduktionen har balanserats och huden tar åt sig produkterna som den ska. Börjar man om med en ny rutin/produkt så är det alltid en viss omställningsfas innan de verksamma ämnena tas upp som de ska.
Myt: pormaskar är porer som är fulla med smuts
Falskt
Pormaskar är sebum och andra hudavlagringar som kommer inifrån. Att de blir mörka har att göra med att keratinet i Sebumet oxiderat.
Myt: det spelar roll vilken ordning du tar på dina hudvårdsprodukter
Sant
Huden och dess absorptionsförmåga, samt storleken och ocklusiviteten på produkterna spelar roll. Börja med att ta på den minst ocklusiva (täckande) produkten och jobba dig sedan upp till, och avsluta med – den mest ocklusiva.