Akne
Vad är akne? Varför får man akne? Varför får man akne plötsligt när man är i medelåldern? Hur tar man hand om sin hud om man har akne? Dessa och många fler saker har jag djupdykt i, läst forskning om och försökt sammanställa lättöverskådligt.
Vad är akne?
I talgkörtlarna i huden (sebaecous gland på bilden ovan) – som sitter intill våra hårsäckar, produceras vårt hudfett Sebum. Sebum består av fett, Glycerin, Skvalen, vaxer och kolesterol.
I Epidermis finns det hudceller som heter Keratinocyter, som består till största delen av Keratin (ett protein). Dessa hudceller vandrar uppåt genom överhuden, och går i apoptos (celldöd) i stratum corneum, och bildar det yttre döda cellagret på kroppen. Dessa hudcellers huvudsakliga uppgift är att vara kroppens skydd mot UV-strålning, bakterier, virus och andra ämnen som kan vara skadliga för våra organ.
När man har akne, samlas Sebum och Keratinocyterna tillsammans inne i talgkörteln i stället för att fördelas ut över hudytan. Denna mix av döda hudceller och Sebum, gör så att hudens normala bakterier i stället stannar nere i talgkörteln, där de skapar en inflammation.
Skillnaden på akne och pormaskar
Om inflammationen ligger en bit ner, kommer huden att bukta ut och bli det vi kallar ”finnar” (så otroligt fult namn, vem kom på det ens? Finnarna är ju våra kära grannar i öst – Hyvä Suomi!).
Om inflammationen i stället ligger öppet på hudytan, kommer sebumet oxidera av syret och bli mörkt och i stället bli en så kallad pormask.
Papuler heter det när akne blir inflammerad, och Pustuler är när talgkörteln både är inflammerad och fylld med var (gult).
Vuxenakne vs ungdomsakne
Akne som akne eller? Nej, akne kan bero på flera olika orsaker – ungdomsakne t.ex. beror ofta på en ökning av hormonet Testosteron, vilket i sin tur kan leda till en ökad sebumproduktion som inte huden kan ta hand om.
Akne kan även bero på en förändring av kosten, och studier har visat att ett ökat intag av livsmedel med högt glykemiskt index, även kan leda till en ökning av sebumproduktionen. Detta är uppkomsten till myten att man får akne av choklad – då det inte är helt osannolikt att man plötsligt får utslag om man klämmer i sig en 200g chokladkaka (det har alltså inte med chokladen att göra, utan sockret).
Ungdomsakne är vanligare hos pojkar, pga den högre andelen Testosteron. Vuxenakne är vanligare hos kvinnor och påverkas då oftast av menscykel, graviditet och menopaus.
Både ungdomsakne och vuxenakne är ärftligt, och anlagen kan dubblas i dig om båda dina föräldrar har dem (tack för det genetiken).
Det finns också mediciner som kan ge akne, oftast där den aktiva ingrediensen är hormoner, Litium eller steroider.
Även om stress i sig inte kan ge dig akne, kan stress förvärra redan existerande akne, då stress ökar andelen ”stresshormoner” i kroppen (Kortisol och Androgener) som i sin tur ökar sebumproduktionen (läs mer om det HÄR).
Beror akne på fet hy?
Nej, hudtypen har ingenting med akne att göra. Du kan lika gärna ha mycket akne med en torr hudtyp. Du kan till och med få mer akne om du har torr hud, om du inte tar hand om din hud ordentligt, t.ex. om du smörjer in dig med fel produkter för din hudtyp eller smörjer in med ocklusiva produkter som täpper till huden.
Och om du tänker att du inte behöver smörja in din feta hud, kan du få en ökad produktion av Sebum som leder till tilltäppta talgkörtlar. Läs mer längre ner om akne och hudvård.
Beror akne på dålig hygien?
Det kan det såklart göra, men vanligtvis beror akne på hormoner som påverkar sebumproduktionen.
Det är lättare att få akne om man har mycket produkter (t.ex. smink och ocklusiva produkter) i ansiktet som man inte tvättar bort på kvällen. Tänk också på att ha koll på bäst före datumet på smink, alla kosmetiska produkter ska vara märkta med hur länge produkten kan användas efter den är öppnad. Tänk även på att rengöra eventuella verktyg (borstar och blenders bland andra) som du använder när du applicerar ditt smink – dessa kan vara riktiga bakteriehärdar.
Man kan faktiskt även få akne om man huden utsätts för mycket luftföroreningar (läs mer om det HÄR).
Kan man smitta andra i familjen med akne?
Bakterien som oftast orsakar akne (Cutibacterium acnes) är en ganska snäll bakterie som inte smittar andra som förkylningar och virus kan göra. Du kan dela handduk (även om jag rekommenderar att inte göra det då det oftast är flera i familjen som har eller har lätt för att få akne) och tvål med en familjemedlem som har akne utan att drabbas, och man kan kramas med en som har akne utan att få akne själv.
Däremot bör man inte dela handduk med sig själv om man har akne – mer om det längre ner.
Det finns dock akne-liknande utslag som inte är akne – och dessa kan vara smittsamma! Prata med en hudterapeut.
Hur behandlar man akne?
Om man har svår akne så kan ett bra första steg vara att uppsöka en hudterapeut som kan både hjälpa till med en utvärdering och ge tips på behandling. En hudterapeut kan bland annat se vilken hudtyp du har och om det är akne eller något annat som orsakar dina utslag.
Medicin mot akne
För dem med svår akne, finns det receptbelagd medicin man kan få utskriven av läkare. Tänk på att vara noggrann med att läsa på om olika mediciners biverkningar och prata med din läkare. Viss medicin kan t.ex. göra huden mer känslig för solljus, och då är det såklart bra att veta om det (även om vi alltid såklart har SPF – ELLER HUR!).
Är sol bra mot akne?
Det är lätt att luras att tro att en solbränna gör ens akne bättre, då den i första stadiet ser ut att göra det – solen torkar ut huden och får till en början aknen att se mindre ut.
Men vad som händer när vi utsätter huden för sol, är att huden startar sin egen skyddseffekt, förtjockas samt torkar ut. Detta leder till en ökad sebumproduktion, som efter ett tag kan förvärra inflammationen i huden. Varken UVA eller UVB strålning dödar Cutibacterium acnes bakterien.
En tjockare Epidermis ger fler rynkor och mindre elasticitet.
Utsätter vi huden för sol oskyddat, så kan det även medföra pigmentförändringar och hudcancer.
Men det finns ju ljusterapi mot akne?
Ja, men det är ett blått ljus, som varken innehåller UVA eller UVB – utan ligger på ett helt annat spektra (läs mer om det HÄR).
Ska man klämma finnar och pormaskar?
Den absolut vanligaste frågan är om man ska klämma eller inte – och här är forskningen helt klart tudelad. Vissa säger absolut inte, du riskerar att göra det värre, få mer infektioner och ärr. Och vissa säger att ja det är det enda sättet att bli av med din akne.
Jag lägger mig någonstans mitt emellan och säger om du kan låta bli att klämma på huden är det det bästa, men måste du så kommer även lite tips hur du kan göra det så säkert som möjligt längre ner
Så varför ska man inte klämma?
När du klämmer på en infektion, riskerar du alltid att klämma ner den djupare i huden så den kommer tillbaka ännu värre. Risken finns också att du för ner nya och fler bakterier ner i infektionen – antingen från huden runt omkring eller från dina fingrar.
Själva mekaniken i klämmandet kan också orsaka sår i huden som i sig leder till ärr, eller att själva öppningen för infektionen blir missformad och förstorad vilket kan leda till så kallade akneärr som ser ut som små gropar i huden.
Men om man bara måste klämma då?
Du har en enorm jättesak på näsan och Nobelmiddagen är i morgon – vad göra?
Börja med att tvätta händerna – det är grundregeln i ALL hudvård! 99% av alla hudproblem (jag kanske överdriver lite här) som beror på faktorer utanför kroppen – har med smutsiga händer att göra.
Tvätta händerna ska förresten ta 30 sekunder, med tvållödder överallt. Glöm inte nagelborsten under naglarna.
När du tvättat händerna, skölj ansiktet med varmt vatten. Ta sen tvål, bygg upp ett lödder i händerna och tvätta ansiktet lika länge som du tvättade händerna. Skölj och mjuka upp porerna med varmt vatten och massera in tvålen med små cirklar under minst 30 sekunder.
Använder du smink, rekommenderar jag en tvåstegsrengöring – först tar du bort sminket med en oljebaserad produkt och sen tvättar du ansiktet med en vattenbaserad.
När du tvättat dig, rekommenderar jag att du inte använder handduken som hänger intill tvättfatet – varför? Om du har bakterieinfektion i huden, så för du över den på handduken – sen när du tvättar händerna eller ansiktet nästa gång – påför du bakterien från handduken tillbaka på din hud.
Torka dig i stället på en bit papper eller på en liten trasa som du sedan kan slänga i tvätten. Du kan t.ex. klippa upp en stor handduk som börjar bli sliten och göra massor med små tvättlappar av den som går att återanvända.
När du sedan bara måste klämma din akne, undvika att använda fingertopparna direkt mot huden – speciellt inte naglarna. Kan du klämma med två tops eller bommullsspads, eller lite papper – så undviker du både bakterierna du har på fingrarna och att eventuellt skada huden med naglarna.
Kläm så långt ifrån själva poröppningen som du kan, och försök komma in under akneutbrotten så du lyfter upp från huden när du klämmer.
När du klämt, upprepa proceduren med tvätta händerna, tvätta ansiktet en gång till. Smörj sedan in ansiktet med en parfymfri produkt som återfettar din hud – t.ex. en torrare ansiktsolja.
Ansiktsbehandling mot pormaskar
Om man har mycket problem med pormaskar, tycker jag att man ska boka tid för en djuprengöring hos en hudterapeut som både kan mjuka upp huden i ansiktet och tömma pormaskarna på rätt sätt utan att skada huden. När pormaskarna är tömda får man en djuprengöring som om man gör det regelbundet kommer minska storleken på porerna.
Vad ska man använda för produkter på huden om man har akne?
Tvätt
Som jag skrev ovan, så rekommenderar jag en tvåstegstvätt om du har produkter i ansiktet. Om du t.ex. har smink, så är det mest skonsamma sättet att tvätta sig först med olja på en fuktad tvättlapp, och sedan med tvål eller rengöringsprodukt som är vattenbaserad.
Tänk på att tvätta i ljummet vatten och massera huden med små cirkelrörelser under minst 30 sekunder. Varför så länge? För att smuts som sitter nere i porerna inte kommer att lossna bara för att man drar lite snabbt över huden, sån smuts behöver lösas upp.
Vill du göra en riktig djuprengöring, tipsar jag om att börja med att fukta en handduk i varmt vatten och lägga över ansiktet en minut, då mjukar man upp porväggarna så de blir lite ”lösare” och då är det lite enklare att komma djupare in med rengöringsprodukterna. Detta är också bra att göra innan du gör en ansiktsmask eller om du nu tvunget måste klämma nåt i ansiktet.
OCH – börja alltid en ansiktstvätt med att tvätta händerna! Våra händer är bakteriehärdar som tar i allt som olydiga tvååringar – vi vill inte ha det i ansiktet!
Det spelar ingen större roll för själva aknen, vilka produkter du använder – så länge du inte använder produkter som torkar ut. Micellarvatten (micellar water) t.ex. är en produkt som blivit väldigt populär de senaste åren för att ta bort smink och rengöra huden – men det är egentligen bra en väldoftande blandning av olika alkoholer och syntetiskt Glycerin – och alkohol är alldeles för uttorkande på hud med akne specifikt och oftast för starkt för de flesta andra hudtyper generellt. Använd inte heller andra akneprodukter som är alkoholbaserade (alkoholer har alltid namn som slutar med -ol i ingredienslistan – googla om du är osäker).
Samma sak med olika syrebehandlingar som AHA, BHA och PHA, där tanken är att du ska kemiskt peela bort en bit av Stratum Coreum för att låta ny hud bildas. Men huden fungerar ju inte riktigt så – själva funktionen med att ha döda hudceller som ett skyddande lager är ju just det – den vill vi inte ta bort. Så sluta stressa huden, så kommer den själv reglera sig och göra sitt jobb.
OBS! Nu vet jag att det finns hudåkommor och problem som kräver tyngre behandlingar som kemisk peeling osv. men eftersom jag varken är hudterapeut eller hudläkare uttalar jag mig inte om sånt.
En helt vanlig olja, raps är min favorit, tar bort smink billigt och naturligt. En överfettad tvål rengör och både återfuktar och återfettar huden.
Och sen kommer då tricket – torka inte ansiktet med den vanliga handduken som hänger intill tvättstället. Eh, va? Nej, för om du har (och kanske även fler personer i familjen har) akne, så påför du ju då hela tiden dina egna bakterier tillbaka till din hud (om du inte byter ut den handduken efter varje användning förstås – men det är ju inte så vanligt). Använd tvättlappar eller papper eller klipp småbitar av en gammal handduk som du kan tvätta efter varje användning i stället.
Vad smörjer man in hud som har akne med?
Smörj in aknehud med någonting återfettande! VA, ska man ha FETT i ansiktet om man redan har överproduktion av Sebum? Japp, för ett naturligt fett som t.ex. en ansiktsolja, kan balansera en överaktiv (eller underaktiv för den delen) sebumproduktion.
Använd inte ocklusiva produkter på aknehud, alltså produkter som innehåller vax, petroleum, stearat eller annat som täcker huden – då har sebumet ingen stans att ta vägen, och stannar lättare kvar i talgkörteln vilken kan orsaka inflammation.
En vattenbaserad kräm tillför inte fukt till huden, eftersom vattnet i krämen inte tränger ner i de lager av hud som behöver fukt. Vatten återfuktar från insidan – inte utsidan.
Vill du ha fukt i huden ska du använda samma ämnen som redan finns i din huds egna återfuktande ämnen – dvs i sebumet. I Sebumet finns bland annat Glycerin och Skvalen – som båda är vattenlösliga ämnen som går ner i hudlagren och återfuktar.
Själva fettsyrorna i fett kan tränga ända ner på cellnivå i huden, där de hjälper hudcellernas återbildning. Läs mer om det HÄR.
Läs mer om innehåll i kosmetika HÄR.
Finns det andra produkter som hjälper mot akne?
Här har jag gått till forskningen, och läst olika studier – vad finns det egentligen som hjälper mot akne?
Retinol
Retinol är det ämne det skrivs mest om gällande medel mot akne, och även det ämne som anses ska vara det första medlet att använda i aknebehandling. Följande text kring Retinol har jag klippt från mitt blogginlägg om innehåll i kosmetika:
Retinolprodukter deriveras till största delen från syntetiskt vitamin A (naturligt vitamin har visats vara mer instabilt). Retinolprodukter inom kosmetika är veganska.
Retinol används för att minska akne och även ärr efter akne, den förbättrar ojämn hudton och kan reducera fina linjer och rynkor. Vitamin A kan läka hudens produktion av kollagen och elastin, som är det som skyddar huden och håller den flexibel – ämnen vars produktion minskar när vi blir äldre.
Det finns många olika retinoidprodukter, och de är olika i hur starka de är och hur snabbt de verkar. Den stora skillnaden är mellan receptbelagda retinoidprodukter, och såna vi kan köpa som rena kosmetiska produkter – är att de receptbelagda är starkare (och finns även i tablettform). Retinoider och andra rena vitamin A produkter som påförs direkt på huden har dock visat sig ha effekt mot akne (OTC retinoider), ålderstecken (OTC retinoider i krämform) och Psoriasis (Tazarotene).
Jag tänker inte skriva kilometervis om allt kring retionider – för jag tycker den HÄR sidan tog upp mycket grundläggande. Vill du nörda ner dig i forskningen kring retinoider, rekommenderar jag den HÄR sidan. Om du vill prova retiolprodukter, läs på innan – det är ingen mirakelkur som ger resultat på en vecka (räkna med minst tre månader), och det är helt klart en “det blir värre innan det blir bättre” produkt.
Vill du läsa mer om Retinol och akne, rekommenderar jag den HÄR.
Niacinamid
Niacinamid kommer från vitamin B3 (Nicotinamid) och är ett vitaminkomplex som behövs för att kroppen ska processa fett och socker. I huden hjälper det kroppens hudceller att hålla sig friska. De flesta B vitaminer kan med fördel påföras utifrån, då vi inte kan garantera att ett intag av vitaminen når huden.
Niacinamid har i studier (läs en sammanfattning HÄR), visat sig både tränga djupt ner i huden, och kunna motverka hyperpigmentation och verka återfuktande. Niacinamide är balanserande på sebumproduktionen, den ökar keratinproduktionen i huden och stärker Stratum corneum. Det är också antibakteriellt och antiinflammatoriskt och har visat sig kunna göra förstorade porer mindre då det ökar hudens elasticitet. Läs mer HÄR.
Kopparpeptider
Peptider är småkedjade aminosyror – alltså byggstenarna i protein. Dessa småkedjor är vad huden är uppbyggd av. Peptider signalerar till cellerna att generera mer kollagen – som är det protein som avgör hur fast och elastisk huden är.
När man påför huden kopparpeptider, så motverkar de akne genom att dels vara antiinflammatoriska, och dels genom att kroppens ökande produktion av kollagen ökar cellomsättningen i kroppen, så inte aknen hinner sprida sig lika fort på huden. Läs mer om peptider och akne HÄR.
Hyaluronsyra
Hyaluronsyra (Vitamin HB5)
Hyaluronsyra marknadsförs mest som en produkt som ska återfukta huden – vilket den inte gör, då den är alldeles för stor molekylärt för att nå ner i de hudlager som använder fukt. Hyaluronsyra kan däremot hjälpa mot aknehud, då den minskar hyperpigmentationen som ofta åtföljer akne, samt kan minska själva aknen i storlek.
Nackdelen med Hyluronsyra är att nästan alla produkter innehåller högmolekylär Hyaluron, som knappt tränger ner i huden alls. Så jag rekommenderar att lägga pengarna på andra produkter.
Patotensyra Panthenol
Pantenol (Vitamin B5) är antiinflammatoriskt, minskar hyperpigmentation och gör huden mjukare. I små koncentrationer (1-4%) är det inte irriterande för huden. Man kan även ta det som ett kosttillskott och det har då visat sig ha effekt mot akne (läs mer om det HÄR).
C-vitamin
Det finns många som rekommenderar bland annat C-vitamin mot akne, men det finns inte någon studie som med någon större säkerhet fastslår att C-vitamin på sikt reducerar akne. C-vitamin är en produkt som orsakar mycket hudirritation och är dessutom en lättflyktig ingrediens som t.ex. ska säljas i aerosolform för att inte oxideras så fort du öppnar förpackningen.
Annat som hjälper mot akne är träning, då det stimulerar hormonerna på rätt nivå vilket har en positiv effekt på huden.
Mina topp tre tips om du har akne
Om du lider av akne – eller någon annan hudinflammation så är mina topp tre tips dessa:
- Tvätta händerna ofta, och sluta ta dig i ansiktet
- Använd inte samma handduk utan torka dig med någonting du kan slänga eller tvätta efter varje ansiktstvätt
- Byt örngott ofta, helst varje dag om du kan – annars blir det som med handduken att du påför bakterien igen och igen