Du visar för närvarande Pigmentförändringar

Pigmentförändringar

Pigmentförändringar

Det här nyhetsbrevet kommer att handla om pigmentförändringar i huden, så kallad Hyperpigmentation och Melasma. Vad är det, kan man skydda sig mot det och hur kan man behandla huden för att minska det?

Jag är varken läkare eller utbildad inom hudvård – min kunskap kommer enbart från mitt intresse för att läsa forskning om ämnen inom kosmetika och hudvård. Konsultera alltid med en hudläkare först innan du drar egna slutsatser om behandling!

 

Hyperpigmentation och Melasma

Hyperpigmentation är när man får cirklar eller fläckar av mörkare hud, de kan vara både bruna, grå och röda. Hyperpigmentation kommer från Hyper = mer, och Pigment = färg, och kallas även åldersfläckar, solfläckar eller leverfläckar.

Melasma är en specifik form av Hyperpigmentation, men uppträder mer i fläckvisa mönster över en större yta, till exempel över kinder eller axlar.
Alla hudtyper och hudfärger kan få pigmentfläckar, även om det är vanligare för kvinnor att få Melasma – ofta i samband med p-piller eller graviditet (hormonrelaterat).

Varken Hyperpigmentation eller Melasma ska jämföras med Malignt Melanom. Varken HP eller Melasma är farliga. Om en pigmentförändring i huden plötsligt ändrar form, storlek eller färg, eller om den börjar klia eller blöda – ska man alltid gå till en läkare.

HP och Melasma ska heller inte jämföras med Rosacea (även om man kan ha både och), då Rosacea uppträder som röda fläckar, ofta med synliga blodkärl – och även ibland som akneliknande utslag. Rosacea är en inflammatorisk hudåkomma, men även denna kan triggas igång av sol och värme.

Vad beror pigmentförändringar på?

Att en avgränsad del av huden plötsligt ökar på sin melaninproduktion kan bero på flera saker, eller en kombination av saker.

  • Solskada (kallas även Lentigo Solaris eller solfläckar)
  • Hormonella förändringar, till exempel under puberteten eller graviditet
  • Skador på huden, som akneärr, sår eller brännskador – kallas ibland för postinflammatorisk Hyperpigmentation
  • Binjuresjukdomar, som t.ex. Addisons sjukdom
  • Genetik, t.ex. om det finns mycket fräknar i familjen (fräknar är en typ av HP)
  • Vissa mediciner, dels de som gör huden känslig för solljus, men även P-piller
  • Vitaminbrist, främst B12 och Folsyra
  • Sköldkörtelproblem

Förutom hudförändringen, så orsakar Hyperpigmentation och Melasma inga andra symptom.

Diagnos

Det går att diagnostisera pigmentförändringar genom att undersöka huden under en speciell UV lampa som får pigmentfläckarna att ändra färg. Med en sådan undersökning kan en läkare utesluta att hudförändringen beror på svamp, bakterier eller parasiter.

Kan man skydda sig mot pigmentförändringar?

Den vanligaste orsaken till att man får pigmentförändringar (eller nästan alla hudförändringar för den delen) är solen, så solskydd, solskydd, solskydd! Gör det till en del av din hudvårdsrutin varje morgon.

Rökning kan också orsaka Malenocytformation – som helt enkelt innebär att cellerna i huden som heter Melanocyter, stimuleras till att bilda extra mycket melanin.

Så fort man märker av hudförändringar, ta kontakt med en hudterapeut eller läkare för att ta reda på vad förändringarna beror på, så är det lättare att undvika dem i framtiden.

Kan man minska pigmentförändringar i huden?

Kemisk peeling är oftast det första steget när man fått sin pigmentförändring diagnosticerad. Både AHA syror och andra syror kan minska och jämna ut hudtonen – och ibland kanske det räcker med en egen behandling hemma för att se synbara resultat. Har man mörkare och/eller mer utbredd pigmentförändring kan det behövas mer behandling om man vill bli av med det.

Det finns blekningskrämer som innehåller t.ex. Hydrokinon, Azelainsyra eller Kojinsyra, som kan hjälpa till att bleka pigmentfläckar. Niacinamid och Retinol är också produkter som kan öka cellförnyelsen vilket i sin tur kan jämna ut hudtonen.

Det finns studier som visar att fettsyror till viss del kan hjälpa huden att jämna ut hudtonen, läs mer här bland annat

Det fettsyror gör i huden, är att de hjälper cellernas signalsystem, så inte plötsligt en grupp celler har lite lätt för att go crazy och bestämma sig för att malenocutformera (säg åt dem på skarpen om de inte kan bete sig).
Fettysror kan också hjälpa huden stimulera kollagen- och elastinbildningen i huden, så att huden lättare kan läka sig själv.

Men att helt ta bort en pigmentförändring kan en fettsyra aldrig göra – utan fördelen med att använda fettsyror är i kombination med andra ingredienser och för att stärka huden.

Nyponfröolja och Morotsolja är de mest kända oljorna för att jämna ut hudton och passar även åldrande hud. Men allt fett är bättre än inget fett som vi säger, så har du en ansiktsolja som du trivs med – kladda på bara!

Professionella behandlingar mot pigmentförändringar

Förutom peeling, så finns det flertalet behandlingar som säger sig minska HP och Melasma i huden, bland annat laser och ljusbehandlingar som IPL – men forskning har visat att laserbehandling eller IPL behandling som utförs av personer som inte har rätt maskiner – det ska vara en låg inställning, inte full effekt, då kan pigmentförändringarna förvärras.

Det är också skillnad på vilken hudtyp och hudton man har, så den behandling man väljer ska inte vara generell, utan anpassas till dina specifika behov och förutsättningar.

Oavsett behandlingsmetod, ska man alltid skydda huden från solen (och sluta röka såklart – inte bara för hudens skull), speciellt om man vet och har erfarenhet av pigmentförändringar. För även om man kan minska eller ta bort en pigmentfläck – så kommer det oftast fler om man har anlag för det.

Lämna ett svar