Ekologisk hårvård
Om man slutar med kommersiellt schampo för att man har risigt, tunt, trasigt eller matt hår. Man har kliande hårbotten och måste tvätta håret varannan dag för annars ser det flottigt ut. Så man börjar med ekologisk schampotvål och slutar med allt var silikon, mineraloljor, parfymer och konstiga färgämnen heter – då får man väl sånt där filmstjärnehår på några tvättar eller? Långt, böljande, blankt, tjockt och friskt hår?
Nope, tyvärr inte!
Varför inte, det är ju naturligt?
Ja, men det är för det första genetiken som bestämmer vilken typ av hår du har – har dina föräldrar filmstjärnehår, så är sannolikheten stor att även du har det. Men även hår som är bra från grunden, kan vara så förstört av kemikalier, värme och slitage (bland andra) att det hår du har inte blir bättre än vad det är – oavsett hur du behandlar det.
HÄR kan du läsa mer om hår och genetik.
Jag ska förklara varför.
Vad är hår?
Hår består av protein, främst ett protein som heter Keratin. Inne i hårsäcken under huden, får roten av håret blod genom små blodkärl – dessa blodkärl är det som håller hårroten levande och ser till att den växer. Men när hårstrået kommer ut genom huden, så har det inte längre någon blodtillförsel och är dött – det låter ju rätt brutalt, vaddå dött? (tänk om hår ”levde”, skulle det göra ont att klippa det då?)
Jo, alla hårstrån man kan se, som alltså vuxit ut ur hårcellen i huden, har inte längre någon tillförsel av någonting inne i huden/kroppen. Hårstrået ska nu klara sig på allt det fick när det var under huden – och det kanske är bra nog för att du ska ha tjockt och starkt hår som hänger blankt och vackert ner till midjan. Eller så gör det inte det.
HÄR kan du läsa mitt inlägg om olika hårtyper och tips på hur du kan ta hand om ditt hår beroende på hårtyp.
Oavsett hur bra hår vi får av våra föräldrar, och oavsett hur bra hårstrået mår nere i hårsäcken under huden – så blir hårstrået utsatt för ganska mycket när det växer ut. Väder, temperaturväxlingar, luftföroreningar, kemikalier, oljor, parfym, blekmedel, färg, hårborstar, hårsnoddar, stylingverktyg och såvidare i all oändlighet – inte konstigt vi har hårproblem!
Hår kan såklart även påverkas inifrån – det är ju vår kropp som bygger vårt hår. Förutom de genetiska förutsättningarna speler det till exempel stor roll hur gamla vi är – hår blir tunnare och skörare med åldern (och tappar färg), men kosten påverkar också – för att inte tala om medicinerna vi äter.
Slitet hår
När hår nöts och slits och påverkas – både utifrån och inifrån – så skadas det för alltid. Om du har håret uppsatt i en hästsvans varje dag, och håret blir trasigt där hårsnodden sitter på grund av nötning – så kan du inte reparera den delen av håret – det är skadat för alltid. Javisst, den nötta delen växer ju ut och klipps tillslut bort när du går till frisören – men man kan inte ”laga” hår. Samma sak om du äter en medicin som gör att du inte kan ta upp protein lika effektivt, då kommer du få sämre hårkvalitet. Eller om du badar mycket i klorvatten och får sämre hår av det.
Oavsett hur eller vad som skadat håret, och oavsett om skadan uppkommer utanför huden eller inifrån – så går det inte att reparera.
I den HÄR artikeln, kan du läsa mer om skadat hår.
Hårinpackning och Keratin
Men reklamen säger ju att om jag köper den här hårinpackningen så repareras håret?
Ja, det säger mycket reklam – men det är ljug och hittepå. Det som händer när ett hårstrå skadas är att det yttre lagret av protein (som heter Kutikulan, vilket låter som en karaktär i en Emil från Lönnerbergabok) går sönder, eller reser sig upp, och därmed blottar de inre lagren av hårstrået så att de är mer utsatta för skada än om Kuitkulan är intakt. Nu tänker jag inte skriva Kutikulan mer – för jag börjar fnissa varje gång. 🙂
Men ska man inte göra inpackning då? Jodå, inpackningar kan vara jättebra – men de reparerar inte hårstråna. Men de kan hjälpa mot statiskt hår, frissigt hår, hår som har mycket friktion och hår som är matt och svårt att reda ut. Helt enkelt genom att man lägger en beläggning av någonting runt hårstrået. Är den beläggningen t.ex. Silikon får den håret att se glansigt ut och du kan reda ut det med en kam så fort du kliver ut duschen, men samtidigt försvagas och bryts håret ner under silikonet. Har du en naturlig hårinpackning, får ditt hår sin skyddande hinna av t.ex. en vegetabilisk olja.
Men huvudsyftet (pun intended) med en inpackning, och där en inpackning gör mest nytta – är faktiskt i hårbotten. En skalpmassage med en olje- och E-vitaminblandning på fingertopparna några gånger i månaden kan göra stor nytta för blodcirkulationen inne i hårsäcken, och även för hur din hårbotten mår – vilket i sin tur, inom tid – kan få ditt hår att växa ut starkare och din hårbotten att må bättre. Läs mer om en studie gjord på kvinnor och hårbehandling med E-vitamin HÄR.
Men Keratin då? Håret på reklamen som fått en Keratinbehandling ser ju underbart ut – och håret består ju av Keratin – det MÅSTE ju vara bra eller?
Det finns en studie – HÄR – som faktiskt har lyckats, till viss del, reparera skadat hår med mänskligt Keratin – så vill du nörda ner dig i det, varsågod (skitintressant studie säger jag). Men jag kan också berätta att det superduperdyra Keratinschampot du köper i handeln INTE kommer ha någon effekt – det är nämligen fel sorts Keratin, då det utvinns från fågelfjädrar eller fårull, och har alltså inte samma DNA sekvens som mänskligt Keratinprotein. Det som får håret på Keratinreklamen att se så där härligt glansigt ut – är inget annat än silikon och mineraloljor (och Photoshop). Humbug säger vi och fnyser!
Naturlig hårvård
Så hur tar man då hand om sin hårbotten och sitt hår?
Ja, förutom skalpmassagen med E-vitamin som jag precis skrev om, så behöver håret fukt – men inte från vattenbaserade produkter , eh va?
Fukt är väl bra? Njao, fukt från omgivningen som tränger in i håret är alltså inte samma sak som att återfukta håret. Håret är ju dött – döda saker dricker inte vatten.
Men hår kan ta åt sig fukt/vatten om fjällen öppnas. Hårstråets fjäll kan vara mer eller mindre öppna – både beroende på hur lockigt håret är och vad vi utsätter håret för. Det är bara två saker som kan få fjällen att resa på sig – böjar i hårstrået eller ett högt pH-värde. Hårbotten har ett pH-värde på ca 5,5 och när vi tvättar håret i vårt kranvatten – som är runt pH 7 – så reser sig fjällen i hårstrået och fukt kan tränga in.
Men fukt från vatten tillför ingenting till hårstrået – på samma sätt som att vattenbaserade hudprodukter som krämer, hydrolat och mistsprayer av olika slag inte kan återfukta huden – de hamnar bara i det yttersta hudlagret där de får cellerna att svälla lite (men nu kom jag visst ifrån ämnet). Fukt i hårstrået kan däremot få hårstrået att svälla, vilket innebär att fjällen inte kan sluta sig förrän fukten är borta – och då är hårstrået under tiden mer utsatt för mekaniskt slitage.
Fukt (både till hår och hud) kommer från fett – i form av bland annat Glycerin (och Skvalen mm) som finns naturligt i fett. Fett från hårbotten (Sebum) innehåller Glycerin som är det som naturligt återfuktar hårstrået (och huden). Men inte heller fukt från fett kan hjälpa hårstråets interna struktur, utan hjälper bara hårstrået hålla sig stängt (så att fukt inte kommer in lika lätt) och minska slitaget som uppstår när hårstråna gnuggas mot varandra.
Surskölj
(så här skrev jag i ett inlägg på sociala medier nyligen)
Det skrivs så mycket om surskölj att många verkar tro att det är något slags tillbehör som måste användas tillsammans med schampotvål. Jag ska förklara vad surskölj egentligen är och vad det gör.
Så var är surskölj till att börja med?
När man tvättar håret med en basisk tvål så kommer fjällen på hårstråna att öppna sig. Hårbotten är ca pH 5,5 och tvål ligger runt pH 9-10. När fjällen öppnar sig känns håret trassligt och strävt och man ser ut som ett penntroll (minns ni dem?). När hårbotten producerar Sebum för att ersätta det Sebum man tvättat bort, så sänks pH-värdet igen och fjällen på hårstråna stängs. För att skynda på denna sänkning av pH-värdet i hårbotten, så kan man använda en surskölj – alltså någonting surt man sköljer igenom hårbotten med. Vanligast är 1 del Äppelcidervinäger utblandat med 9 delar vatten (eller liknande, det finns 782 varianter).
Nu ska vi även spräcka en myt: man kan inte stänga fjällen i hårbotten genom att skölja igenom håret med kallt vatten. Bara genom att påverka hårstråets pH-värde kan man få det att öppnas eller stängas. Däremot riskerar man att försämra blodcirkulationen i hårbotten om man använder kallt vatten – och det kan i sin tur leda till håravfall.
En surskölj gör alltså ingenting som inte hårbotten kan göra själv – om man har tålamod att vänta tills håret torkat vill säga. Men tro alltså inte att du måste använda en surskölj – testa utan och se om du märker någon skillnad om du vill.
Finns det några risker med en surskölj?
Ja, att utsätta hårbotten för en sur behandling precis efter en basisk kan stressa hårbotten. En surskölj som är för sur – alltså under hårbottens naturliga pH-värde – kan också vara skadligt, då det innebär att vi lämnar kvar en syra på huden. Det bästa är såklart om man kan mäta pH-värdet på sin surskölj och anpassa receptet så det hamnar på rätt pH-värde för huden.
I stället för surskölj
Jag – som själv inte använder surskölj, vill i stället slå ett slag för några olika hårgenomsköljningar som tillför någonting till hårbotten och även kan hjälpa det hår som är på väg ut att växa ut friskare och starkare.
Rosmarin
Rosmarin är (som de flesta kryddävxter) lätt basisk, med ett pH-värde kring 8. Så varför ska man ha Rosmarin i håret – det stänger ju inte fjällen när man tvättat det med tvål? Nej, men det gör ju hårstråna själva när håret torkat, så att använda Rosmarin har andra effekter.
Rosmarin är nämligen en ört som är både anti-inflammatorisk och cirkulationsökande. En ökad blodcirkulation i hårbotten kan bland annat leda till en hårbotten som mår bättre och kan stå emot yttre påverkan bättre – men även öka håråterbildningen i hårsäcken, som är beroende av blodcirkulation för att hårstrået ska växa ut. Rosmarin innehåller mycket järn, Kalcium och vitaminerna A, C och B6 (som alla kan tas upp av hårbotten).
OBS! Om man har väldigt ljust hår, kan en stark lösning av Rosmarin ge håret en lite mörkare nyans. Inte någon dramatisk skillnad, men är du platinablond vill du kanske behålla den hårtonen!
Rosmarin är anledningen till att jag gjorde min schampotvål med silke och Rosmarin. Läs mer om den HÄR,
Den HÄR studien visar att Rosmarin hjälper mot håravfall, och den HÄR studien visar att Rosmarin bidrar till ökad håråterväxt.
Hur gör man då?
Dels (om du inte vill skiljas från din surskölj) så kan du låta 3st kvistar av torkad Rosmarin dra i Äppelcidervinäger i några veckor, innan du silar och använder i din surskölj. Äppelcidervinäger (i en inte allt för stark lösning) kan hjälpa hårbotten mot kli och dessutom ge glans till håret. Jag har valt att använda Äppelcidervinäger som vätskebas i min schampotvål Kärlaiksäpple – läs mer om den HÄR
Men du kan också koka ett starkt te på Rosmarin och när det svalnat, skölja igenom håret och massera in i hårbotten efter tvätt.
Svart te
Te i håret?
Japp, kittlar dödsskönt i hårbotten (nej, det gör det ju inte, bara min dåliga humor). Men svart te kan faktiskt hjälpa både mot hårbottenproblem, öka håråterväxten (läs den studien HÄR) och ge en liten färg och lysterboost åt mörkare hår. Kaffeinet i te kan i sin tur sänka DHT produktionen (DHT är ett hormon som om man har för hög produktion av, kan leda till håravfall) och på lång sikt öka håråterbildningen.
Hur gör man då?
Brygg helt enkelt ett väldigt starkt svart te. Jag rekommenderar att du använder ett te som är så rent som möjligt, alltså utan aromer. Låt teet svalna till en temperatur nära hudens, och skölj sedan igenom håret efter tvätt. OBS! Tänk på att inte torka håret med en vit handduk!
Öl och Jojobaolja
Öl är ju känt sedan länge som en riktig hårkur, på grund av sina höga halter av B-vitamin som hjälper hårbotten med blodcirkulationen. En specifik B-vitamin som heter Biotin (eller H-vitamin) används i håravfallsmedicin. Öl ger också lyster till håret och kan ge lite ökad volym. Öl är vätskebasen i min schampotvål Ölskäum, läs mer om den HÄR
Hur gör man då?
Jag tycker öl passar bäst i en hårinpackning innan hårtvätt – för jag vill inte ha lukten av öl i mitt hår när jag tvättat det (men alla är vi olika, så du gör som du vill såklart :))
Häll upp ett glas öl och låt det stå framme över natten så att kolsyran försvinner. Vilken öl du använder spelar mindre roll – ljust öl till ljust hår, och mörkt öl till mörkt hår t.ex. När du sedan ska använda det, häll i en tesked Jojobaolja (varför Jojoba? För att det är den olja som mest liknar vårt eget hudfett, så den tas upp väldigt lätt av hårbotten). Häll ölet i hårbotten och massera in med fingrarna. Sen brukar jag sätta en plastpåse och en mössa på huvudet, så det blir varmt och gött. Skölj ur efter ca 15 minuter och tvätta håret som vanligt.
Hårinpackning
Som jag skrev ovan, så är en hårinpackning mest nytta för hårbotten, här kommer några av mina favoritingredienser att kladda in i hårbotten (alla dessa går såklart bra att kombinera med Rosmarin, äppelcidervinäger, te och öl).
Avokado och avokadoolja – innehåller mycket B-vitamin som hjälper håråterbildningen.
Banan – rik på Kalcium och Kisel som hjälper hårbotten med kollagenåterbildningen.
Kokosolja – återfuktande och återfettande. sägs kunna minska proteinförlusten i håret (men det bästa är såklart att även öka sitt dagliga intag av protein).
Ägg – proteinrika, men även rika på Biotin och vitaminerna A och E.
Blanda de ingredienser du vill använda, massera in i hårbotten och sen ut i längderna. Låt sitta i minst 10 minuter och tvätta håret som vanligt.
Schampotvål
När jag tillverkar mina schampotvålar, har jag även i Natriumlaktat – ett salt som fungerar som en återfuktare i tvålarna. Natriumlaktatet utvinns ur mjölksyra och är helt naturligt. Funderar du på att börja med schampotvål, eller är du intresserad av att läsa mer – får du gärna börja med det HÄR blogginlägget, och sedan även läsa fortsättningen HÄR
Tack för att du läste så här långt!
Kram
/Anna