Du visar för närvarande Eteriska oljor

Eteriska oljor

Eteriska oljor

Användandet av eteriska oljor har blivit allt vanligare, och jag tänkte skriva lite om dels vad eteriska oljor är, dels hur de påverkar huden och vad man behöver känna till innan man använder dem.

 

Vad är en eterisk olja?

En eterisk olja (eller essentiell olja) definieras som en koncentrerad och flyktig extraktion från en växt. Att det heter essentiell olja har med att det är en essens, INTE att den är essentiell som i nödvändig som t.ex. aminosyror och fettsyror som kroppen behöver.

I Sverige kallas de oftast för eteriska oljor – i meningen att de är eteriska – alltså flyktiga.

 

Hur extraheras eteriska oljor ur växtdelar?

Beroende på vilken växt det är, så kan den eteriska oljan extraheras genom destillation och förångning – t.ex. Lavendelblommor behandlas på det sättet för att få eterisk olja av Lavendel. Det krävs över ett kilo lavendelblommor för att producera 15ml eterisk olja – då förstår man också hur otroligt koncentrerad en eterisk olja är.

Etersika oljor som kommer från harts destilleras oftast, exempel på dessa är Frankincense och Myrra.

Citrus och andra fruktskal är lätta att extrahera eteriska oljor från, då dessa ofta kan kallpressas för att få ut oljan. Skala en apelsin i motljus så ser du hur oljorna i skalet frigörs och börjar dofta på en gång.

 

Hur används eteriska oljor?

Eteriska oljor används som doftgivare i parfymer, kosmetika och rengöringsmedel. Men även som smakgivare i mat och dryck. Ett annat vanligt användningsområde är inom aromaterapi och alternativmedicin.

 

Har eteriska oljor någon medicinsk effekt?

Det finns inga kliniska försök som påvisar att eteriska oljor har någon medicinsk effekt – vare sig invärtes eller utvärtes (påförda på hud eller inandade). Läs mer om det HÄR
Inte heller inom aromaterapin finns det bevis för att just den eller den eteriska oljan innebär ett förbättrat hälsotillstånd. Många upplever dock att de blir humörpåverkade av eteriska oljor, t.ex. att de upplever lugn, avslappning och förmågan att fokusera bättre. Det finns en studie – HÄR – som visar att användandet av citrusolja som aromaterapi minskade oron hos patienter med svår demens.

Om detta har jag personligen ingen åsikt, annat än att jag tror inte det generellt är enbart inandningen av eterisk olja som påverkar, utan även mycket omkring i miljön. Går du till en aromaterapeut, får vistas i en lugn och för ändamålet avsedd miljö med en människa som är kunnig i det hen gör, som anpassar sitt tonfall, kroppsspråk och sina ord till det du behöver – så kommer du med allra största sannolikhet uppleva ett förändrat sinnestillstånd om det är det du vill – och det är ju huvudsaken. Det är bara min åsikt – har du en annan så kör på den. Men som i allt – var källkritisk och kolla alltid upp innan du börjar någon som helst alternativ behandling (eller läser något någon tycker i en blogg för den delen :))! Google is your friend!

Kan eteriska oljor vara skadliga?

Ja, om det finns det ingen som helst tvekan. Eteriska oljor är superkoncentrerade ämen och det faktum att de är naturliga i ursprung har inget med saken att göra – då det inte finns någonting i naturen som är så potent i sitt normala tillstånd. Krävs det ett kilo lavendelblommor för att skapa en matsked eterisk olja och jag smörjer in den outspädd på huden – så är det inte naturligt för huden! Läs mer HÄR om att vi ofta misstar saker från naturen som bättre än kemiskt framställda ämnen bara för att de är så att säga, naturliga!

”The rule of thumb in toxicology is ’the dose makes the poison,’ so all essential oils are potentially harmful,” said Dr. Justin Loden, a certified specialist at Vanderbilt University Medical Center’s Tennessee Poison Center.

Så vad kan eteriska oljor innebära för problem?

Allergiska reaktioner – det säger sig självt kanske. Kan man vara allergisk mot att äta en apelsin, så kan man definitivt vara allergisk mot att få apelsinkoncentrat på huden, eller i luftvägarna. Så både hudirritation och luftvägsirritation är en vanlig reaktion på eteriska oljor.

Mer specifikt då

En eterisk olja kan vara farlig om den kommer i kontakt med huden eller ner i lungvävnaden. En analys – HÄR – visade på förekomsten av åtta olika skadliga ämnen i 93 utvalda eteriska oljor, och detta är listan med vad oljorna innehåller samt i hur många av oljorna ämnena hittades:

  • dipentene/limonene – 90
    • en cyklisk terpenten som ofta används som lösningsmedel i färg. Farlig att andas in och väldigt lättantändlig.
  • alpha-terpineol – 87
    • Terpentinalkohol, används ofta som smaksättare. Hud- och ögonirriterande.
  • linalool – 82
    • alifatisk alkohol (en av de 26 allergiframkallande ämnen som enligt EU alltid måste anges på en innehållsförteckning).
  • 4-terpinenol – 80
    • terpen som används i bland annat kvalstermedel. Väldigt hudirriterande och skadlig för lungvävnad vid inandning.
  • eucalyptol – 79
    • monoterpenoid, används som svampdödande medel. Kan orsaka kraftig hudirritation.
  • gamma-terpinene – 79
    • terpinolene, används som doftämne. Farligt att få i ögonen.
  • alpha-terpinene – 77
    • terpener. Används som doft- och smakämne. Farlig att andas in och att få i lufvägarna. Kan orsaka hudirritation.
  • linalyl acetate – 62
    • acetatestern av linalool. Mild hudirritant.

Så även om det finns studier – som HÄR – som visar att Tea tree olja hjälper mot akne, så innebär det inte att du ska låta din tonåring dutta outspädd eterisk olja i ansiktet.

OBS! Studier innebär inte samma sak som kliniska försök, studier är just studier! Studier kommer aldrig medföra att ett ämne eller medicin blir godkänd, det måste gå vidare till kliniska försök (och säkert en massa andra steg som jag inte känner till).

Vad säger regelverket?

Inom EU (som är det enda regelverk jag känner till, och därmed det enda jag hänvisar till), så finns det väldigt många regler kring kosmetikatillverkning (allt från hur lokalen ska vara, till hur processer ska dokumenteras mm). Läs gärna mitt blogginlägg om EU och regelverket kring det HÄR

Gällande eteriska oljor, så finns det en gratis guide att ladda ner på den HÄR sidan – som heter ”Guidance on essential oils in cosmetic products” – den är enligt mig en förutsättning att du har läst om du jobbar med eteriska oljor – dels för att undvika att skada någon, dels för att se till att du följer EU’s kosmetikalagstiftning (man kan få så mycket som upp till två års fängelse om man inte gör det).

Innehållsförteckning

Bland mycket annat så står det i guiden, att de 26 allergener som är listade som högrisk, ska skrivas i innehållsförteckningen till kosmetiska produkter om de överstiger 10ppm (0.001%) i lämna-i produkter (t.ex. en salva) och 100ppm (0.01%) i skölj-bort produkter (t.ex. tvål). De mängderna säger ganska mycket om hur allergiframkallande en eterisk olja kan vara. Om du vill se exempel på en sådan innehållsförteckning – kan du kolla in t.ex. innehållsförteckningen till Te&Hånnung som innehåller citrusoljor som alltså kan orsaka en allergisk reaktion om du har citrusallergi. I den står de två allergenerna som ingår i de eteriska oljorna Apelsin och Bergamott (båda citrusoljor) listade.

OBS! Det är viktigt att känna till skillnaden mellan en eterisk olja och en parfym i en innehållsförteckning. Parfym (som är en helt, eller delvis, syntetisk produkt) har inte alls samma lagkrav på sig gällande listning av ämnen som en eterisk olja (det kan vi prata om någon annan gång – parfymindustrin är en mardröm). Parfym står oftast bara i innehållsförteckningen som ”parfum” eller ”aroma” – OM den inte råkar innehålla någon ingrediens som är listad som farlig, då ska den specificeras. Läs mer om parfym och INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients = innehållsförteckning inom EU) HÄR.

Vilken mängd eterisk olja är säker att använda?

Eftersom eterisk olja är så koncentrerad, så kan man inte bara hälla i hur som helst tills man tycker det luktar rätt – det kan leda till mycket problem. Som allting som har med kosmetika inom EU (och säkert andra förordningar i andra världsdelar också) gäller det att mäta noggrant. En våg som tar minst tiondels gram bör man ha om man ska använda eteriska oljor i sina produkter.

Den generella regeln är max 3% eterisk olja i skölj-bort produkter och max 2% i massageolja och andra lämna-i produkter. MEN, det finns massor med eteriska oljor som inte får användas i dessa mängder. För t.ex. Kanel och Benzoin (vaniljdoft) ligger maxdosen långt under 1%.

I guiden kan man t.ex. även läsa att man inte bör använda mer än 1% eterisk olja av Eukalyptus och Tee trea olja i lämna-i produkter – någonting som, om man inte är medveten om – kan orsaka direkt skada.

När du skapar en kosmetisk produkt som ska innehålla eteriska oljor, så är det bra att redan då ha kontakt med den kemist som ska göra säkerhetstestningen av produkten. De är specialutbildade och har koll på vilka regler som gäller för respektive ingrediens. De kan också hjälpa dig utforma din INCI lista (innehållsförteckningen). Du behöver också kunna ge kemisten allergenförteckningen för varje eterisk olja som ingår i produkten (dessa begär du av företaget du köper dina eteriska oljor från).

 

Fototoxisitet

Fint ord, vad betyder det? När en produkt är fototoxisk innebär det att den innehåller ämnen som reagerar på solljus. Vissa växter producerar ämnen som går under benämingen Furanocoumarins (hittar inget svenskt namn på dessa) – specifikt i kallpressade citrusoljor, och det är dessa ämnen som reagerar på UV-ljus. Reaktionen kan resultera i inflammation, blåsor och brännskador. Det är inte alla Furanocoumarins som är fototoxiska dock, utan de som kan reagera på UV ljus heter Psoralene, Methoxsalen, Bergaptene och Oxypeucedanin (det var överkurs förresten).

Fototoxiskhet (heter det ens så?) visar sig inte alltid på en gång – det kan ta upp till 72 timmar innan man ser reaktionen på huden.

Kallpressade citrusoljor är den främsta källan till Furanocoumarins, men inte alla citrusoljor innehåller ämnena. Citrusoljor som är ångdestillerade i stället för kallpressade innehåller inte Furanocoumarins.
Pssst! De flesta citrusoljor är just kallpressade, för det är mycket billigare än ångdestillering!

Kan man inte tvätta sig med en tvål med citrusolja om man ska vara i solen? Jo, det är det man kan – på grund av att den dels innehåller eterisk olja under gränsvärdena, dels för att de är en skölj-av produkt som lämnar väldigt få spårelement av eterisk olja kvar på huden. MEN har du en citrusallergi kan det räcka med att ha kosmetiska produkter i ditt hem för att du ska reagera.

Den vanligaste anledningen till fototoxisitet är i min erfarenhet när ”hemmapulare” som varken läst på om ämnena de använder, eller låtit sina produkter genomgå en säkerhetstestning hos en kemist (något som det är lag på inom EU – läs mer om det HÄR) och sen utsätter både sig själv och andra för – en helt onödig – fara. Har din snälla kompis gjort ett cerat åt dig med väldoftande apelsinolja – så kanske du inte ska ha det på dig när du går ut i solen för säkerhets skull.

Som slutsats på eteriska oljor på huden, så säger jag ta det lugnt, läs på, var källkritisk (även till det här inlägget såklart) – kom ihåg – Google is your friend! Ifrågasätt tvålar och andra kosmetiska produkter som inte har ordentliga innehållsförteckningar – speciellt om de doftar som en hel Lushbutik. Det finns många hemmapulare som får sälja sina produkter i diverse affärer helt enkelt för att folk har inte koll på att kosmetiska produkter måste gå igenom ett regelverk tjockt som Odyssén. Billig tvål är fultvål (upprepa mantrat för dig själv)!

 

Barn och eteriska oljor

Det finns flera studier som visar att bland annat Lavendel och Tea tree oljor har hormonstörande egenskaper – speciellt hos barn och ungdomar, läs en studie om det HÄR (mycket intressant studie om du orkar läsa hela), och en annan HÄR samt ett kliniskt försök som kom fram till samma slutsats HÄR.

MEN – det finns även en studie som visar att så INTE är fallet – läs den HÄR

Vad ska man dra för slutsats av det? Man blir ju helt förvirrad när olika studier visar olika (och det kanske är därför man ska ta studier för vad de är). Jag är inte läkare, så jag kan inte uttala mig varken hit eller dit.

Tre av fyra fall av förgiftning av eteriska oljor drabbar barn. Barn känner att det luktar gott, och smakar på oljan (som smakar väldigt bittert), vilket ofta resulterar i att de börjar hosta och en liten mängd av oljan kan hamna i lungan – vilket kan orsaka lunginflammation.

Barn har också tunnare hud än vuxna, och är känsligare för produkter med starka dofter. Använd helst parfymfria produkter på och omkring ditt barn. Läs mer om barn och eteriska oljor HÄR.

 

Aromalampor

En aromalampa är en ”lampa” där man har en skål ovanför ett värmeljus (det kanske finns andra alternativ också, men syftet är samma). Man häller vatten i skålen, och droppar sedan i en liten mängd eterisk olja. När sedan värmeljuset värmer upp vattnet så förångas det tillsammans med det flyktiga eteriska oljan som går upp i luften och sprids i rummet. När jag skriver ”liten mängd” eterisk olja så menar jag verkligen liten. Börja med en droppe. Man ska alltså INTE – ALDRIG NÅGONSIN – hälla outspädd olja i en aromalampa.

Är aromalampor farliga?

Det kan de vara – om du använder för mycket eterisk olja, har lampan igång under för lång tid eller om du använder eteriska oljor som inte ska användas till aromalampor.

En aromalampa bör inte användas mer än max en timme i taget, och då ska det vara i ett välventilerat utrymme – och som jag skrev ovan – med en väldigt liten mängd olja.

Aromaterapeutiska eteriska oljor som anses (i liten mängd) vara säkra för användning i aromalampor är:

  • Cederträ
  • Gran
  • Grapefrukt
  • Lavendel
  • Citron
  • Spearmint
  • Mandarin

Aromaterapeutiska eteriska oljor som kan vara irriterande för luftfvägarna:

  • Lagerblad
  • Kanel (både bark och blad)
  • Kryddnejlika
  • Citrongräs
  • Pepparmynta
  • Timjan

För att inte tala om eteriska oljor som inte alls är tänkta för aromalampor, som folk köper för att ”de luktar gott” och häller i sin aromalampa – gör inte det!

Vad kan hända?
Som vuxen kan man uppleva huvudvärk och få problem med andningen. Men som barn kan dessa problem ställa till ännu större skada eftersom deras kroppar är så små och inte färdigutvecklade – samma gäller för gravida.

Husdjur kan ta stor skada
Husdjur har känsligare luktsinne än människor, så använd eteriska oljor med stor försiktighet. Det finns oljor som t.ex. är giftiga för djur – bland andra citrusoljor (speciellt för katter), Tee Trea olja och kanel.

Slutsats

Använd aldrig eteriska oljor i outspädd form. Hantera eteriska oljor med handskar på. Försök att inte andas in direkt ovanför flaskan. Ska du droppa eterisk olja i badvattnet – se till att späda den med en neutral olja först – eftersom eteriska oljor inte löser upp sig i vattnet så kommer du komma i direktkontakt med oljan även i ett fullt badkar.
Torka bort spill omedelbart och blöt kläder/tyger som kommit i kontakt med eteriska oljor, annars kan det uppstå fläckar. Faktagranska det självutnämnda experter säger att du kan göra (även allt jag skriver – fastän jag aldrig skulle kalla mig för expert).

En sista sak – använd produkter till det de är tillverkade för. Jag vet vissa som tvättar kroppen med linoljesåpa för att den doftar så gott. Men en linoljesåpa är förmodligen inte säkerhetstestad som en kosmetisk produkt för hud och kan innehålla ämnen – t.ex. starka eteriska oljor – som inte är för huden. Rengöringsprodukter behöver inte testas för att vara säkra och de har inte alls samma krav på innehållsförteckning som kosmetiska produkter.

Ta hand om dig!

Kram
/Anna

Lämna ett svar