Du visar för närvarande Hårmyter

Hårmyter

Hårmyter

Hur är det egentligen – måste man verkligen borsta håret med hundra tag varje dag och växer håret fortare om man toppar det regelbundet? Vi går igenom hårmyterna vi fått höra sen vi var små och ser om det finns någon sanning bakom dem.

 

Myt: Stäng fjällen i hårstråna efter tvätt genom att skölja igenom håret med kallt vatten

Falskt

Fjällen i hårstråna öppnas och stängs enbart när pH-värdet ändras. Om din hårbotten normalt har ett pH-värde på 5,5 och du sköljer igenom det med vatten (oavsett temperatur) så kommer fjällen att öppnas för att vattnet har ett pH-värde på 7. Om du dessutom tvättar håret med ett tensidbaserat schampo eller en schampotvål som är basiska – så kommer även de bidra till att fjällen reser på sig – vilket innebär att håret blir trassligt – i alla fall tills pH-värdet gått ner igen, vilket det gör av sig själv när håret torkar.

Man kan även försämra blodcirkultionen i hårbotten om man sköljer med kallt vatten, och en försämrad blodcirkulation leder till att hårsäckarna jobbar sämre och producerar mindre och svagare hårstrån.

På samma sätt kan för varmt vatten leda till att för mycket Sebum sköljs bort, vilket kan leda till torrare hår och hårbotten.

Lagom temperatur är bäst!

P.S. Visste du att håret växer mer på sommaren – på grund av att värmen ökar cirkulationen i hårbotten, vilket sätter fart på hårsäckarna. På vintern tar kroppen värme från huden för att hålla de inre organen varma, så då växer håret minst.

 

Myt: Man måste använda surskölj efter tvätt med schampotvål

Falskt

Det måste man inte alls det! En surskölj består av ett surt ämne – t.ex. Äppelcidervinäger, som blandas ut i (oftast kallt) vatten och sköljs igenom hårbotten efter tvätt. Sen finns det två skolor – de som sköljer ur Sursköljen med vatten och de som lämnar kvar den.

Det en surskölj gör är att den sänker pH-värdet i håret, vilket stänger fjällen och håret blir mindre trassligt. Beroende på vad surköljen görs av kan den även rensa bort lite kvarvarande smuts och beläggningar ur håret så det känns mjukare.

Det en surskölj innebär är också att du utsätter hårbotten för en syra, när du precis utsatt den för en bas – det kan vara stressigt för hårbotten och man kan få en reaktion. Du kan även ytterligare förvärra eventuella hårbottenproblem om du låter surköljen ligga kvar på huden.

Lagom är bäst – försök att utsätta hårbotten för så lite kemikalier, pH-värden, mekanisk slitning och värmeväxlingar som möjligt.

 

Myt: Man bör borsta håret med 100 borsttag varje dag för att öka blodcirkulationen i hårbotten

Falskt

Så mycket mekanisk nötning varje dag skulle innebära att de flesta inte har så mycket hår kvar efter ett tag. Dessutom finns det inga studier som visar att rörelsen en hårborste ger i hårbotten har samma effekt som t.ex. en massage – alltså att det skulle öka blodcirkulationen.

Vill man öka blodcirkulationen i hårbotten är det bättre att massera igenom den – helst när håret är torrt så man inte sliter i det när det är blött och skört.

Ta lite hårolja på fingertopparna och massera med små små cirklar, detta kan du t.ex. göra några timmar innan du ska tvätta håret – så blir det en inpackning.

 

Myt: Man måste klippa topparna regelbundet för att håret ska växa

Falskt

Håret växer från roten, och vad som sker i topparna påverkar inte den utväxten. MEN – om du får kluvna toppar och inte klipper bort dessa, kan de fortsätta längre upp i håret, vilket gör att det ser ovårdat och slitet ut. Så man bör klippa sig regelbundet för att håret ska se bättre ut.

 

Myt: Håret vänjer sig vid ett visst schampo, så man måste byta produkter ibland

Falskt

Om du märker att dina vanliga hårprodukter (och hudprodukter för den delen) inte längre ”gör sitt jobb” så beror det inte på produkterna i sig och att de skulle ha tappat sin effekt – utan på att ditt hår (och din hud) har fått andra preferenser.

Om du till exempel börjar med schampotvål, och du upplever att din hårbotten blir väldigt fort fet, så du väljer att tvätta med den minst överfettade schampotvålen som finns, för att sedan få gnisseltorr hårbotten, kli och statiskt hår några veckor senare – innebär inte att schampotvålen inte längre fungerar, utan på att din hårbotten normaliserats och nu kräver mer fett.

Hud och hår förändras över tid, de kan behöva olika saker under en och samma månad, årstid och när vi blir äldre.

 

Myt: Man bör tvätta håret så sällan som möjligt, annars sliter man på håret och torkar ut hårbotten

Falskt

Såklart ska man inte tvätta håret i onödan, utan tvätta det när det är smutsigt, använd en mild schampotvål och försök att inte gnugga runt så mycket i håret.

När man håller på att vänja sig vid schampotvål, kan det dock vara bra att inte tvätta håret allt för ofta – för att låta hårbotten få lite lugn och ro att hitta sin egen rytm. Annars riskerar man att sebumproduktionen aldrig lugnar ner sig.

 

Myt: Man kan inte tvätta håret med en basisk schampotvål, då öppnas fjällen i hårstrået

Falskt

Även vatten, som är mer basiskt än hår- och hårbotten, öppnar fjällen i hårstrået – så en basisk schampotvål (eller kommersiellt schampo för den delen, som även det är basiskt) gör ingen större skillnad. Det viktiga är hur du tvättar håret och hur du hanterar håret när det är blött.

Hårbottens viktigaste funktion är att vara pH-reglerande för håret, och det gör håret genom att producera Sebum (alltså hudfett), som är det som sänker pH-värdet i hårbotten.

 

Myt: Hårtork sliter för mycket på håret, man bör torka håret med handduk

Falskt

Det finns faktiskt en studie (HÄR) som visar att om man torkar håret med en hårtork inställd på lägsta värme och hastighet, och bara torkar det tills det är ungefär 80% torrt – så sliter det mindre på håret än vad en handduk gör, eller vad bara för håret att vara i kontakt med vatten under längre tid gör.

Hår kan absorbera så mycket som 30% av sin egen vikt i vatten, vilket innebär att det sväller och har lättare för att gå av då fjällen reser sig upp och inte skyddar hårstråets inre kärna lika bra. Blött hår är också stretchigare än torrt hår och kan då dras ut och förstöras.

Keminörderi: Vätebindningarna i hårstrået bryts när håret är blött – vilket är vad som gör att man kan ändra formen på håret när det går från blött till torrt. Om du flätar håret när det är blött – så binds vätebindningarna ihop i håret i hårets nya form, och är kvar när du släpper ut flätan när håret är torrt (hur coolt!)

Bonus!

För att tvätta och torka ditt hår så skonsamt som möjligt, gör så här:

  1. Borsta håret före duschen, med långa tag från hårbotten för att fördela ut Sebumet i längderna. Använd en borste med naturborst.
  2. Tvätta håret genom att massera upp ett lödder i händerna eller genom att försiktigt gnugga tvålen i håret med mycket vatten.
  3. Skölj ur löddret med lagom varmt vatten
  4. Krama ut vattnet ur håret med händerna och svep in i en lätt handduk som inte tynger ner. T.ex. en linnehandduk eller en microfiberhandduk.
  5. Under tiden håret torkar – rengör din hårborste! Ett nytvättat hår ska inte borstas med en smutsig hårborste.
  6. När håret slutat droppa, krama in eventuell hårolja i håret
  7. Torka håret med hårtorken inställd på minsta värme och hastighet till det är nästan torrt
  8. Låt håret torka helt av sig själv
  9. Red ut håret med fingrarna
  10. Borsta igenom håret

 

Myt: Får du vita flagor på din svarta T-shirt, har du mjäll

Både sant och falskt

Det kan vara mjäll, men det kan också vara mycket annat.

Mjäll är en svampinfektion i hårbotten som stimulerar en överproduktion av hudceller, som i sin tur torkar och faller av. Vanligtvis är fjällen gulaktiga och hårbotten ser fet ut.

Men en torr hårbotten kan också fjälla, samt en hårbotten som får för mycket produktlämningar som inte tvättas ur regelbundet. Man kan också få mjälliknande avlagringar om man har hudåkommor  som Psoriasis, Seborroiskt eksem eller  andra typer av eksem.

Om du tror att du har mjäll, använd ett mjällschampo under några veckor, samtidigt som du undviker andra produkter i håret, för att utvärdera.

Väderomställningar, för mycket socker i kosten och hårfärg kan också få hårbotten att reagera med mjälliknande symptom.

 

Myt: Stress får håret att bli grått fortare

Falskt

Förlust av melanin får håret att bli grått, inget annat. När cellerna som producerar melanin slutar med det beror på genetiska faktorer, inget annat.

Däremot kan mycket stress få håret att sluta växa, och att man tappar mer hår är normalt – vilket i sin tur kan innebära att det nya hårstrået som växer ut är grått.

 

Myt: Plockar man ett grått hår, växer det ut två nya gråa hårstrån

Falskt

Men man bör ändå inte plocka hårstrån från hårbotten, för att slita ut ett hårstrå ur hårsäcken, stressar den och kan innebära att det nya hårstrået som växer ut får en annan struktur och form.

 

Myt: Mörkt hår är starkare än ljust hår

Falskt

Mörkt hår och svart hår kan kännas grövre till texturen och kan framstå som tjockare – men det är faktiskt det motsatta.

Lockigt och krulligt hår är svagare än rakt hår, eftersom i varje kurva och böj i hårstrået, är fjällen resta – vilket gör hårstrået svagare och lättare för att gå av.

 

Myt: Naturliga oljor är för tunga för håret

Falskt

Fast ett hårstrå kan ju inte ta upp oljan – den lägger sig bara runt omkring hårstrået – så den har ingen effekt på själva håret – annat än att göra det mindre frissigt och statiskt och lite glansigt.
Tar du en liten mängd olja i ena handflatan (allt från en ärtas storlek till en mandel beroende på hur långt hår du har) och gnuggar händerna tillsammans så oljan blir varm och mer lättflytande, och sedan kramar i längderna – så får du inte för mycket olja och tynger inte ner håret.

Naturliga oljor är också väldigt bra för hårbotten – som får vitaminer, fukt och naturligt smörjmedel. Har du torr, kliande hårbotten så kan lite lite olja på fingertopparna som masseras in i hårbotten få den att må bättre.

 

Myt: Kluvna toppar kan repareras

Falskt

När en topp väl klyvts, kan den aldrig gå ihop igen. Hår är dött och kan inte repareras. Hår består av Keratin, som är ett protein, och går inte att läka.
Det bästa är att klippa av den, så den inte klyvs mer, högre och högre upp.

 

Myt: Du ska inte använda olja i håret om du har fett hår

Falskt

Faktiskt så kan olja hjälpa din hårbotten bli mer balanserad, så den slutar överproducera Sebum. Det är lika ofta en torr hårbotten som överproducerar Sebum som en fet hårbotten – som gör så att håret blir fett. Förvirrande!

 

Myt: Man kan inte få tillbaka hår när man väl börjat tappa det, det är bara reklam

Falskt

Det finns en bevisad produkt som faktiskt kan stimulera hårsäckarna till att börja producera hårstrån igen och även stärka små fina hårstrån – och det är A-vitamin

A-vitamin är en fettlöslig vitamin som är nödvändig för hårväxten. De aktiva metaboliterna i A-vitamin är Retinoidsyra och Retinal. Läs mer HÄR

Man kan alltså använda den Retinolprodukt man har i ansiktet även i hårbotten – om man t.ex. börjar få tunnare hår vid tinningarna eller dylikt.

(det finns också mediciner som t.ex. Monixidil som kan användas om du börjar tappa mycket hår, men effekten försvinner så fort du slutar med medicinen)

 

Myt: Keratin kan stärka och reparera hår

Sant och falskt

Falskt för att det finns ingenting som kan reparera ett trasigt hårstrå, t.ex. kluvna toppar.

Men sant för att det finns studier som visar att ett intag av Keratintillskott har visat sig ha bra effekt på kvinnor som hade skadat, fint och stressat hår.

Men ett svindyrt schampo som innehåller Keratin har alltså ingen som helst effekt på ditt hår – det är enbart slöseri med pengar.

 

Myt: saltvatten är bra för håret

Sant (för det mesta)

Saltvatten innehåller vitaminer, minderaler och aminosyror som Kalium, Svavel och Magnesium – som är bra för hårbotten (och huden). Havssalt är också exfolierande och kan ta bort orenheter i hårbotten och öka blodcirkulationen.

Men för mycket saltvatten, speciellt i kombination med UV-strålning, hög värme och svettning – kan leda till att huden blir uttorkad och att alla de naturliga fetterna i hårbotten försvinner – vilket kan leda till kli och torrt hår.

Lämna ett svar