Så du vill börja sälja tvål?
Jag får ofta frågor relaterade till tvåltillverkning och försäljning, och det uppskattar jag – dels att ni tycker jag sitter på värdefull kunskap, dels att ni vill lära er.
Jag tänkte ägna det här inlägget åt att svara på frågorna jag får och berätta mer om mina egna erfarenheter som tvåltillverkare och egenföretagare inom kosmetikabranschen.
Och vi kan väl börja där egentligen – ja, tvål hör till kosmetikalagstiftningen inom EU. Det är alltså inga regler som gäller för just oss i Sverige, utan för alla inom EU. Det är dock svenska Läkemedelsverket (LMV) som är tillsynsmyndighet i Sverige – så man kan alltid vända sig till dem för information. De har både en bra hemsida där man kan läsa mer generellt, och är väldigt bra på att svara på specifika frågor via e-post.
Regelverket kring kosmetika
Två saker
- Köp reglerna om du ska jobba i branschen. Reglerna för hur man ska tillverka, förvara och dokumentera osv. heter GMP (Good Manufacturing Practices) och den hittar du HÄR
Men den är så dyr? Ja, men du kan inte verka i en bransch där du inte kan regelverket!
Vill du sedan ha förtydliganden gällande en specifik paragraf i regelverket – så mejlar du LMV och frågar. De kommer utgå från att du har läst denna.
- Läs gärna igenom mitt tidigare blogginlägg kring vilka regler som gäller generellt (nej, mitt blogginlägg ersätter inte denna standard på något vis – den bara förklarar mer översiktligt). HÄR hittar du mitt blogginlägg.
För inte så länge sedan fick jag frågan från en person som tänkt börja sälja kosmetika om man verkligen måste göra säkerhetstestningar hos en kemist och registrera sig i EU’s kosmetikadatabas för LMV är ju inte så kontrollerande. Hen som ställde frågan menade att det är ju inte så stor risk att man åker dit. Den frågan var så dum att jag blev nästan mållös (nästan).
Så risken att LMV ska ”komma på” att du säljer otestad och oregistrerad kosmetika är enligt dig liten (de jobbar oftast så att de tar emot tips och anmälningar som de sedan kollar upp) – innebär det att du tycker det är helt ok att sälja kosmetika till människor som du inte till 100% vet är säker att använda? Jag trodde man tillhörde kosmetikabranschen för att man ville förbättra människors liv (och tjäna pengar såklart) – inte potentiellt skada någon för livet.
Känner man att de tusenlappar det kostar att testa sin kosmetika och sedan ha den registrerad enligt EU lag är för dyrt – välj en annan bransch att jobba i! Nu har jag sagt vad jag tycker om det, nu går vi vidare.
Välja inriktning
Vilken typ av kosmetika ska man tillverka? Tvål, skäggolja, badskum, krämer – listan kan göras lång. Välj en inriktning – baserad på vad du är intresserad av och vad du har kunskap om.
Vill du göra som alla andra eller vill du göra någonting speciellt?
Vilken är din marknad, vilken är din målgrupp – vad är INTE gjort i tvålsverige tidigare – kan du hitta en egen liten nisch?
När jag började var det inte så många som sålde hantverkstvål i Sverige – nu är det jättemånga – och de flesta gör samma saker. Om jag skulle börja nu skulle jag hitta en nisch ingen hade. Varför inte en hel serie kosmetika för män, raktvålar, skäggschampon, manliga dofter och maskulina förpackningar. Eller en serie som handlar om avslappning och spaprodukter – badoljor, badsalt, kroppsoljor med doft. Det finns hur mycket som helst kvar av marknaden att utforska och hitta en egen nisch i – kopiera inte bara det som redan finns.
Mitt råd är att hitta några få produkter, och göra dem riktigt bra.
Tillverka tvål
Nu kommer mina råd att bli mer tvålspecifika – eftersom det är min nisch – men de flesta går att generalisera även till andra produkter.
Hur väljer man inriktning? Vill du göra snygga tvålar, vill du göra tvålar med massor av färger, glitter och swirls eller vill du göra tvålar som har ett speciellt syfte?
Vad ska man använda för ingredienser? Läs på var de kommer ifrån, hur de processas och tillverkas och fraktas.
Ska du hålla på med färger – ska de vara naturliga eller syntetiska – vad har de för påverkan på huden?
Vill du använda dofter – samma sak där, parfym eller eteriska oljor – hur påverkar de den som använder dem? Hur håller de över tid, vilka är farliga, vilka tål inte sol, vilka regler finns kring nivåer osv.
Lär dig använda en kalkylator för att ta fram recept på tvål. Läs absolut inte recept på nätet från någon i en annan världsdel utan ett kritiskt öga. Andra länder går inte nödvändigtvis under samma regler kring vad man får ha på huden som vi har inom EU. Amerikanarna är helt galna vad gäller t.ex. doft – och går väl över vår 3% regler.
Lär dig förstå tvålkalkylatorn, vad betyder överfettning, vad innebär de olika egenskaperna olika fettblandningar får tillsammans. Löddrande, rengörande osv.
Lär dig om fetter, lär dig om hud, lär dig om hår – Google är din vän här – det finns massor av information på nätet om hur olika fetter påverkar huden, vad hår mår bra av osv osv i all oändlighet.
Säkerhetstestning
Nu har du kommit så långt att du tillverkat en tvål och funderar på att sälja den. Stop då säger jag!
Gör inte en tvål och säkerhetstesta den en vecka senare för att ”den blev nog bra”. Gör tio olika varianter – olika fettblandningar först, sen olika mycket överfettning. Olika former, olika färger, olika dofter. Tillverka tvålen vid olika temperaturer, hur går det? Låt tvålen lagras länge – du måste vara säker på att din tvål håller över tid. Är den fortfarande lika bra (eller ännu bättre) efter ett års lagring – kör!
Det är surt om man lämnar in en tvål till en kemist, betalar 8000kr och sen kommer på att efter 4 månader ser tvålen inte bra ut och luktar härsket. Gör jobbet först!
Din profil
Hur vill du framstå – vilken är din profil, hur ska din logga se ut – vad symboliserar den? Är den gullig, proffsig, stram, kvinnlig, manlig etc. Hur ska du marknadsföra dig? Har du rosa hjärtan på loggan och försöker sälja raktvål till manliga män kanske det inte går så bra. Vilken person är du i ditt företag? Det behöver inte vara samma person som du är när du är privat.
Spara pengar så du kan göra ett seriöst intryck redan från början är mitt råd – sälj inte billig tvål med handskrivna etiketter på en backluckeloppis – det första intrycket kunderna får av dig består.
Ta ordentligt betalt redan från början – hantverk ska kosta – du ska tjäna pengar på varje tvål – inte precis täcka alla avgifter, råvaror och framför allt – all tid du lägger på att ta till dig kunskap och tillverka alla tvålar. Tycker folk det är dyrt tillhör de inte din målgrupp.
Samarbeten
Hur vill du sälja din kosmetika – vill du ha en webbutik, en fysisk butik? Vill du sälja själv eller hos återförsäljare – i så fall vilka. Hur mycket behöver du tjäna på varje tvål – hur stor rabatt vill du ge dina återförsäljare? Om någon tar kontakt med dig är det bra att ha tänkt ut allt det här innan.
Själv har jag valt att bara tillverka till mig själv, till mitt eget varumärke. Det är många som hör av sig och frågar om jag kan tillverka en tvål åt dem – som de sen sätter sitt namn på. Jag har sagt nej till det – min kunskap och mitt jobb tänker jag själv ta cred för – inte ge bort till någon annan.
När jag var nybörjare gick jag på en rejäl miss och sålde mig billigt till någon som var betydligt mer erfaren än mig själv – det var en dyr lärdom, men en lärdom i alla fall och jag gör inte om det.
Gör bara samarbeten med folk du tycker om, får du en knasig känsla i magen när du träffar Affär X som vill sälja dina tvålar – gå därifrån! Det är aldrig värt att ha ont i magen och vara orolig över pengar. Backa, säg att du vill fundera på saken!
Företagande
Gå kurser i bokföring (Skatteverket har jättebra kurser för nybörjare som är helt gratis), fråga runt hur andra småföretagare gör. Fråga andra som tillverkar kosmetika (inte om recept dock, det är förbjudet) hur började de, vad har de gått på för nitar. Många av oss hjälper gärna till, så länge du inte sätter igång att kopiera oss rakt av förstås 🙂
Gå kurser i marknadsföring och sociala medier – du bör lägga minst 80% på omvärldsbevakning och marknadsföring och 20% på tillverkning.
Skaffa en mentor eller tre – personer du kan lita på, som du ser upp till. Kanske du känner någon som varit egenföretagare i många år – vad har hen för erfarenheter, vad använder hen för verktyg?
Fråga Läkemedelsverket, fråga Skattemyndigheten, fråga andra tvåltillverkare!
Experimentera och ha kul!
Lycka till!
Jag är helt mol om vilken kunskap och information du sitter på. Tack för att du valde att dela med dig. Jag kommer absolut ta med mig det mesta av dina tips och förslag.
Men tack, nu blev jag jätteglad! Så kul att informationen är användbar 🤗
/Anna